De 'rollback' van de golfbal is een feit: we gaan minder ver slaan.... allemaal

De kogel is door de kerk: de R&A en USGA hebben besloten dat professionals vanaf 2028 met een bal moeten spelen die minder ver vliegt. Clubgolfers krijgen twee jaar respijt, maar moeten vanaf 2030 ook overstappen.

We gaan minder ver slaan.... allemaal

De 'rollback' van de golfbal is een feit. Ballenproducenten krijgen nog vier jaar de tijd om hun voorraad te verkopen en met nieuwe, minder ver vliegende ballen op de proppen te komen, maar vanaf 2028 spelen de tourpro's met een bal die naar verwacht vijf procent minder ver vliegt. En vanaf 2030 zit hij ook bij amateurs in de tas.

Kon het echt niet anders?

Dat de R&A en USGA iets aan de steeds verder slaande professionals gingen doen was overduidelijk. Golfbanen moeten steeds langer worden, wat niet past in het streven naar duurzaamheid. Er moest iets gebeuren. Maar de regelgevende organen beseften terdege dat het probleem bij de tourspelers lag en niet bij de clubgolfer.

Daarom kwamen ze begin dit jaar met het voorstel om de elite golfers met een andere – lees: minder ver vliegende – bal te laten spelen. Amateurs zou met deze oplossing buiten schot blijven, om het spel voor hen niet moeilijker te maken dan nodig.

Onder andere Tiger Woods en Rory McIlroy waren groot voorstander van deze zogenoemde 'bifurcation' (scheiding van de regels voor pro's en amateurs), maar de PGA Tour en ballenproducenten zetten de hakken in het zand. Tja, wij betalen met z'n allen voor de Research & Development en doen we dat ook nog als onze helden met een heel andere bal spelen?

Voor het blok gezet pakken R&A en USGA de handschoen nu op met een algehele rollback van de golfbal. Ballenproducenten schreeuwen moord en brand, bijgestaan door hun tourpro's, maar eigenlijk ze zichzelf in de knie geschoten. Gegokt en verloren.

Of spelen de regelgevende organen een spijkerhard spelletje blufpoker om toch de 'bifurcation' weer op tafel te krijgen? Onwaarschijnlijk, die kans lijkt met deze aankondiging definitief verkeken.

Wat gaan wij ervan merken?

De komende zes jaar dus nog helemaal niets. En daarna waarschijnlijk nog steeds niet heel erg veel. Het genoemde verlies aan lengte van 5 procent zou gelden voor longhitters, terwijl golfers die minder swingsnelheid hebben – wij dus – minder afstand zouden inleveren.

Dat betekent dat wij met de driver volgens de R&A en USGA maximaal vijf meter inleveren. En met een hybride of lang ijzer misschien nog een paar meter? Bij de scorende ijzers zou het verlies verwaarloosbaar zijn. Ofwel: misschien slaan we over zes jaar misschien net een 'klein clubje' meer naar de vlag.

Ideaal? Nee, de meeste amateurs kunnen elke meter gebruiken, en volgens ons zou een aparte bal voor pro's en amateurs dan ook een betere oplossing zijn. Maar het maakt het spel ook weer niet substantieel lastiger en waarschijnlijk zullen weinig amateurs er wakker van liggen.

Onderstaande poll laat zien dat het grootste deel van onze lezers weliswaar niet staan te applaudisseren voor de nieuwe regel, maar laten we eerlijk zijn: wie denkt er nog na over de inperking van het trampoline-effect van het clubblad of de minder scherpe groeven van wedges? Je past je aan, zo simpel is het uiteindelijk.

'De R&A en USGA hebben het beste met golf voor', zei Padraig Harrington erover. 'Dit is een van de vele regelveranderingen die ze om de paar jaar doorvoeren. Ze hebben niet altijd gelijk, maar ze handelen in het belang van golf.'

Tour
  • Adobe Stock