Oranje bij beste tien op WK

Lars van der Vight, Jack Ingham, Benjamin Reuter en captain Reinier Saxton kunnen met een goed gevoel terugkijken op het in Abu Dhabi gespeelde WK. Ondanks een minder slotdag eindigden ze op een prima tiende plaats.

vight

Na dagscores van 136, 140 en 139 slagen ging het Nederlandse team als gedeeld zesde naar de slotdag met een kleine kans op een podiumplaats in de strijd om de Eisenhower Trophy. Het zou misschien wel de ultieme revanche geweest zijn voor de slechte prestatie van afgelopen jaar toen oranje niet verder kwam dan een dertigste plaats.

Zo ver, het podium, kwam het niet. Waar op de eerste drie dagen een teamscore ruim onder par binnen werd gebracht, zat dat er op de slotdag niet meer in. Zowel Van der Vight als Reuter tekende voor een ronde in 71 slagen (-1), Jack Ingham kwam niet verder dan een 73, waardoor er een -2 als dagtotaal voor Nederland moest worden bijgeschreven.

Die score was niet genoeg om de top-6 vast te houden, maar het verlies op de slotdag was wel zo beperkt dat de top-10 niet in gevaar kwam. Met een totaal van negentien onder par bleef Nederland onder meer Denemarken, Spanje, Engeland en Duitsland ruim voor.

Captain Reinier Saxton kon prima leven met die prestatie, zo liet hij vanuit een bloedheet Abu Dhabi weten.

'We waren hier met hetzelfde team als vorig jaar dus dit is een mooie progressie. Niemand was echt in de vorm van zijn leven dus daarmee kan je zeggen dat we het extra goed hebben gedaan. Ook mentaal, want de hitte maakte het heel zwaar. Uiteindelijk hoop je, als je in positie bent, op meer dan een tiende plaats, maar op voorhand hadden we dit een topprestatie gevonden. Je mag dit een echte teamprestatie noemen: iedereen heeft bijgedragen aan het resultaat.'

De zege in Abu Dhabi ging, zoals verwacht naar Team USA. Het Amerikaanse trio ging al met een ruime voorsprong naar de slotdag en deed er in de laatste ronde nog een schepje bovenop om uiteindelijk op -36 te eindigen; elf slagen beter dan runners-up Noorwegen en Australie.

De individuele titel ging evenwel niet naar een Amerikaan maar naar een Nieuw-Zeelander. Dankzij een slotronde in 65 slagen ging Kazuma Kobori iedereen voorbij. Jack Ingham eindigde op de dertigste plaats en werd daarmee de beste Nederlander.

Team Oranje voor de start van het toernooi. Dichterbij de Eisenhower Trophy kwamen ze niet, maar de tiende plaats was een prima klassering.