Amerika wint fourballs, Europa kan beker bijna aanraken

De middagsessie van dag 2 was de spannendste van de vier tot nu toe, maar als de singles zondag beginnen is het voordeel zwaar aan de kant van Team Europe.

ryder cup

Zullen ze in kamp Europa nog écht nerveus geworden zijn zaterdagmiddag? Ze zullen het vast ontkennen maar feit is dat Team USA zich bij de tweede fourballsessie eindelijk oprichtte en liet zien dat ze niet zonder slag of stoot uit Rome willen vertrekken.

De middagsessie was nog maar een handvol holes onderweg of er stond louter rood op de borden, en één tie in de laatste partij van de dag.

Waar Europa bijna lusteloos oogde, leek Amerika nieuwe energie gevonden te hebben in de korte lunchpauze en het was eigenlijk een klein wonder te noemen dat er niet meer partijen naar Amerika gingen, met grotere uitslagen bovendien.

Neem de eerste partij. Het had echt niet vreemd geweest als daar bijna net zo'n hoge score uit was gekomen als eerder op de dag in het voordeel van Hovland en Aberg, maar dan nu in hun nadeel. Na twaalf holes stonden Burns en Morikawa 6up en ondanks een laat teken van leven brachten zij met speels gemak (4&3) het eerste punt voor Amerika binnen.

Ook het tweede punt van de middag ging naar Amerika, al hadden Homa en Harman het wel een stuk lastiger tegen Fleetwood en Hojgaard. Dat het 2&1 werd was uiteindelijk vooral te danken aan Homa die met sterk spel het gat nog wat kleiner maakte.

Hoewel de deur zeker nog niet dicht is, was het routinier Justin Rose die hem wel een stuk dichter trok in de derde partij van de dag. Hoewel de jonge Schot MacIntyre een stevig deuntje meespeelde was het de oudste man van Team Europe die de partij, nadat Amerika de hele eerste negen up had gestaan, naar de blauwen deed kantelen waardoor de stand op 10.5 tegen 4.5 kwam en er voor het eerst 'need 4 points to win' op het leaderboard kwam te staan.

Uiteindelijk eindigde de tweede dag met 10,5 tegen 5,5 op het bord en dat was te danken aan de laatste partij waar Rory McIlroy en Matt Fitzpatrick tegen Patrick Cantlay en Wyndham Clark geen goede maar wel een spannende partij speelden. Met een fraaie birdie op veertien leek de Noord-Ier de partij naar Europa te trekken maar daar wilde Cantlay, met een lange putt op zestien voor de halve, en een fraaie birdie op zeventien, niets van weten, waardoor de partij A/S naar achttien ging. Daar was het Cantlay die met een lange birdie het verschil iets kleiner maakte en de derde win van de middag voor Amerika op het bord kreeg.

Het gat blijft echter onverminderd groot en het voordeel voor Europa maar de middagsessie zal Amerika hoop hebben gegeven, hoop dat er zondag wellicht nog een stunt mogelijk is ook al moet die stunt groter zijn dan ooit tevoren: de grootste achterstand die ooit in een zege werd omgebogen bedroeg vier punten en ging de boeken in als de Miracle of Medinah.

Burns en Morikawa openden sterk voor Amerika maar het was niet genoeg om het gat kleiner te maken.

De singles beloven direct vanaf het begin vuurwerk: in de eerste groep speelt Rahm tegen Scheffler.

Tour
  • Pro Shots