Hovland en Aberg schrijven geschiedenis, Europa blijft ruim voor

Natuurlijk is er nog niets beslist en blijft het golf, maar in de tweede foursome-sessie nam Europa nadrukkelijk een voorschot op de zege. Vooral het Scandinavische duo hield ongenadig huis.

hovland

Zo erg als op de eerste dag werd het niet voor Team USA want eindelijk verscheen er ook wat rood op de borden. Het duo Max Homa en Brian Harman zorgde voor de eerste Amerikaanse zege door Lowry en Straka met 4&2 terug te wijzen.

Op het moment dat eindelijk het eerste volle punt voor de Amerikanen bijgeschreven mocht worden, had Europa er echter alweer twee binnen en het was vooral het punt uit de tweede partij dat even indrukwekkend als demoraliserend was. Hovland en Aberg lieten werkelijk geen spaan heel van Scheffler en Koepka die met 9&7 de grootste nederlaag uit de geschiedenis leden. Koepka (die het gisteren nog nodig vond de emotie van Rahm ter discussie te stellen) en Scheffler (in tranen na de oorwassing) waren +6 na negen holes en hadden bij de turn net zo goed rechtdoor kunnen lopen naar het clubhuis.

De partij tussen Hovland/Aberg en Scheffler/Koepka was al vroeg beslist.

Het tweede punt voor Europa werd binnengebracht door 'Fleetwood Mac', zoals het duo Fleetwood McIlroy al wordt genoemd. De Engelsman en de Noord-Ier lieten Spieth en Thomas lang in leven, enerzijds door eigen foutjes, anderszijds door sterk spel van Thomas en tekenen van leven van Spieth op de greens. Het was echter niet genoeg om Amerika in de eerste partij nog wat momentum te geven. Met een lange putt op de zeventiende beslechtte McIlroy de partij en zorgde daarmee voor een 8,5-2,5 tussenstand.

De vierde en laatste partij in de baan was misschien ook wel de meest spannende. Hatton wist nauwelijks putts te maken, Rahm leek een beetje het heilige vuur te missen waardoor Cantlay en Schauffele goed bij konden blijven. Het Amerikaanse duo, waar tijdens de partij geruchten over naar buiten kwamen als zouden ze voor een scheuring in het team zorgen, leverde echter de zestiende in om 1 down te gaan en kregen van Rahm de genadeklap uitgedeeld door een bijna ace op de par-3 zeventiende. Schauffele had van twee meter nog de kans de partij in leven te houden maar zag zijn bal de hole lippen waardoor Europa ook de laatste partij won. (2&1) en daarmee drie van de vier partijen in winst wist om te zetten voor een 9,2-2,5 tussenstand.

Vlak na de start van de tweede dag werd op de tribune een groot spandoek ter ere van Seve Ballesteros uitgerold.

De kans dat de wedstrijd daarmee nog spannend wordt is klein, heel klein, maar het blijft sport. Het is de enige strohalm waar Zach Johnson zich aan vast kan houden. Zit de 'Remontada van Rome er nog in?

Tour
  • ProShots