Donald op herhaling

Voor de tweede achtereenvolgende keer is Luke Donald in september 2025 de captain van het Europese Ryder Cup-team.

Luke Donald

Hij gaat proberen om het gouden kleinood met zijn team met succes te verdedigen op de beruchte Black Course van Bethpage State Park bij New York.

De 45-jarige Engelsman is de eerste Europeaan sinds de Schot Bernard Gallagher (1991, 1993 en 1995) die deze taak ook in opeenvolgende matches op zich nam.

Luke Donald was een paar maanden geleden uiterst succesvol op Marco Simone. In de Italiaanse hoofdstad Rome won Europa met 16,5 – 11,5 van een veel sterker geacht Amerikaans team.

‘Ik ben blij en vereerd dat ik opnieuw de kans heb gekregen om Team Europe aan te voeren’, aldus Luke Donald. ‘Grote kansen krijg je niet vaak en ik ben van mening dat als een mogelijkheid als deze zich voordoet, je 'm met beide handen moet aanpakken.’
'Het leidt geen twijfel dat het een zware taak is om captain in een uitwedstrijd te zijn. Maar ik ben in mijn carrière uitdagingen nooit uit de weg gegaan en het is precies iets dat me motiveert. Ik kan niet wachten om in 2025 weer een 12-koppig team aan te voeren.’

De laatste keer dat Europa op Amerikaanse bodem won, was in 2012 op Medinah bij Chicago. Toen maakte het team van captain José Maria Olazabal op de laatste dag een grote achterstand goed.

Over de keuze van de Amerikaanse PGA voor een opvolger van Zach Johnson is nog niets bekend. Waarschijnlijk neemt men begin 2024 een beslissing.

Tour
  • DP World Tour / Getty Images