Ryder Cup-rookie laat zich zien

Over twee weken maakt Ludvig Aberg zijn debuut in de Ryder Cup en de jonge Zweed is kennelijk vast van plan om te laten zien dat Luke Donald hem terecht een wildcard heeft gegeven: halverwege het BMW PGA Championship deelt hij de leiding.

Ryder Cup-rookie laat zich zien

DP World Tour
Donald zal na de eerste twee dagen op Wentworth tevreden naar het leaderboard van het BMW PGA Championship kijken. Zijn captains pick Aberg gaat gedeeld aan de leiding op -10, Fleetwood staat op twee slagen achterstand (-8), en Hatton en Straka daar weer een slag achter (-7) – allemaal keurig in de top tien. Dat ziet er indrukwekkend uit.

Oké, misschien doet het passeren van Adrian Meronk voor het treffen met Amerika over twee weken een beetje pijn – de Pool doet er met een tweede plaats (-9) vooralsnog alles aan om het ongelijk van de Ryder Cup-captain te bewijzen – maar ook de spelers die het team wel hebben gehaald lijken gelukkig vormbehoud te tonen.

Fitzpatrick en Rahm staan met -6 prima bij de eerste twintig, Hovland op -5 net erbuiten. Niets aan de hand, er zijn nog twee ronden te spelen en de kans is groot dat deze kanonnen zich dit weekend nog omhoog gaan spelen. Datzelfde geldt voor Lowry (-4) en MacIntyre (-3) die keurig de cut haalden in het vlaggenschipevenement van de DP World Tour. Geen stress.

Zijn er dan helemaal geen zorgen? Nou, McIlroy, Rose en Højgaard staan met -1 op het randje van de cut en omdat de tweede ronde niet kon worden voltooid is het even billen bij elkaar of ze het weekend gaan halen. Maar ach, de routiniers zullen er over twee weken beslist staan – ervaring telt in de Ryder Cup. En de jonge Deen? We gaan het zien.

Captain Donald staat zelf trouwens ook keurig binnen de cutlijn – net als Nicolas Colsaerts – dus het is maar de vraag of hij dit weekend veel van zijn spelers in actie gaat zien. Dan moeten vice captains Bjørn en Molinari maar een hoop aantekeningen maken.

En Oranje? Helaas niet in de Ryder Cup natuurlijk, maar op Wentworth doet het roodwitblauw vooralsnog redelijk mee. Met twee keer een 70 staat Darius van Driel rond de 30ste plaats (-4). Joost Luiten moet nog één hole voltooien, maar lijkt op -3 ook zeker van het weekend. Voor Daan Huizing is het nog even spannend. Zijn totaal van -1 lijkt precies genoeg om de cut te gaan halen, maar de scheidslijn kan ook zomaar naar -2 verschuiven en dan is de Nederland het haasje. Dat geldt sowieso voor Wil Besseling, die met een 75 op dag tot buiten de top honderd zakte (+2).

Challenge Tour
Halverwege het Open de Portugal gaat Manuel Elvira met -12 aan de leiding, op een slag gevolgd door Marco Penge. (-11). Het gat naar de eerste Nederlanders is al behoorlijk, maar Lars van Meijel en Dario Antonisse staan met -6 maar net buiten de top tien en hebben dit weekend dus alles om voor te spelen. Vervolgens is het lang scrollen naar de volgende landgenoot, maar met -2 haalde Wouter de Vries de cut on the number. Seven Maurits (+2) is er dit weekend niet meer bij.

Tour
  • Golfsupport