Luiten vijfde, Aberg imponeert

In zijn negende toernooi op als prof en op het hoogste niveau heeft Ludvig Aberg niet alleen de zege gegrepen, maar hij schreef ook een sterke ‘sollicitatiebrief’ voor een plaats in het Europese Ryder Cup. Joost Luiten boekte in Zwitserland zijn allereerste top-10 plaats ooit.

Joost Luiten

De 23-jarige Zweed uit Esjöv, pas pro sinds het begin van de zomer, werd vorige week vierde in het Tsjechisch Masters en nu was er een zege in het historische Omega Europees Masters op Crans-sur-Sierre.

Aberg speelde de laatste ronde op de krappe par-70 baan in 64 slagen om op een totaal van -19 te komen.
Dat was twee slagen beter dan zijn landgenoot Alexander Björk (66) en drie dan de Schot Connor Syme (67) en Matt Fitzpatrick. De Engelsman, leider na 54 holes en tevens aankomend Ryder Cup-speler, eindigde met drie bogeys op de laatste holes.
Aberg was al in het bezit van een ‘kaart’ voor de PGA Tour - omdat hij de beste spelers van het universiteitsseizoen was - en nu zit er ook een startbewijs voor de DP World Tour in zijn portefeuille.

Joost Luiten was in acht voorgaande edities van dit toernooi nog nooit in de top-10 geëindigd. Nu kwam hij met een slotronde in 65 slagen op een totaal van -15 uit.
De Nederlandse nummer een deelde de vijfde plek met Alex Fitzpatrick en Nicolai Højgaard.
Het was Luitens zevende top-10 plaats van het seizoen en de derde in zijn laatste vijf toernooien.

Ryder Cup
Er waren al vier spelers zeker van een plek in het Europese team - Jon Rahm, Rory McIlroy, Viktor Hovland en Tyrrell Hatton. Twee mannen plaatsten zich in Zwitserland op de valreep: Matt Fitzpatrick en Robert MacIntyre.
Maandagmiddag maakt captain Luke Donald bekend aan wie hij zijn zes wildcards gaat geven.
Tommy Fleetwood, Shane Lowry en Justin Rose lijken al zeker van een ticket naar Rome.
Adrian Meronk, Sepp Straka hebben op papier een goede kans, net als de gebroeders Højgaard en - zeker na Zwitserland - Ludvig Aberg.
Voor spelers als Victor Perez en Yannick Paul is het doek zeker gevallen.

Amerika
Vorige week al werd bekend wie zich ook bij Team USA Sam Burns kunnen melden: Rickie Fowler, Brooks Koepka, Collin Morikawa, Jordan Spieth en Justin Thomas. Zij kregen van captain Zach Johnson een wildcard en voegen zij zich bij het zestal dat zich automatisch plaatste: Scottie Scheffler, Wyndham Clark, Patrick Cantlay, Brian Harman, Max Homa en Xander Schauffele.

Challenge Tour
Kiet van der Weele leverde op dag 4 van het Indoor Golf Group Challenge in Zweden stevig in.
Met een 73 (drie bogeys en maar één birdie) kwam hij uit op een totaal van twee onder. Van der Weele zakte dertien plaatsen in het klassement en werd 62ste.
Op de Landeryds Golfklubb bij Vesterby ging de zege naar Maxilian Rottluff. De Duitser had met een totaal van 21 onder drie slagen voorsprong op de rest van het veld.

Tour
  • Golfsupport.nl