Fox slaat toe, Luiten fraai veertiende

Ondanks een triple bogey aan het begin van de ronde boekte de Nieuw-Zeelander op Wentworth de grootste overwinning uit zijn loopbaan. Een back-nine in zes onder par bleek genoeg om het hele veld voor te blijven.

fox

Na een out of bounds geslagen teeshot, een bal in de bunker en gerommel op de green van de par-4 derde leken de kansen voor Fox om uberhaupt nog mee te doen om de titel van het flagshipevent verkeken. De 36-jarige Nieuw-Zeelander liet zich echter niet van de wijs brengen - zelfs niet door een lange onderbreking door dreigend onweer - en reeg de birdies aaneen. Acht maakte hij er op zijn laatste dertien holes, waaronder de belangrijke voor de winst op de slothole.

Nadat hij Hatton, die op enig moment drie slagen los stond van het veld, een birdie had zien maken op de slothole om gelijk te komen, wist hij wat hem te doen stond. Birdie maken.

'Ik koos ervoor om niet voor de green te gaan maar om ervoor te zorgen dat ik een goede afstand over zou houden. Met honderd meter had ik dat en ik wist dat als ik de bal goed zou raken ik gebruik zou kunnen maken van de slope om dicht bij de hole te komen. Dat lukte en toen was het alleen nog zaak de putt voor -18 op lijn te laten vertrekken', vatte Fox de laatste hole zakelijk samen.

Met -18 bleef hij Tyrrell Hatton en Aaron Rai, die bijna nog een eagle maakte om ook op -18 te komen, één slag voor, terwijl Ryder Cup spelers als Rahm (-16), Hovland (-15), Fleetwood (-14) en McIlroy (-13) eveneens lieten zien dat het met de vorm wel goed zit in aanloop naar de wedstrijd in Rome. Dat laatste gold in iets mindere mate voor Aberg. De Zweede begon op pole -position aan de slotdag maar kreeg- eigenlijk voor het eerst in zijn loopbaan - te maken met zand in de motor: door een score van +4 op de slotdag bleef hij nog maar net in de top-10.

Net niet in de top-10 maar wel opnieuw goed was Joost Luiten. Na een slotronde in drie onder par (drie bogeys maar ook zes birdies) eindigde de Nederlandse nummer 1 als gedeeld veertiende. Dat was goed voor een prijzengeld van ruim een ton maar desondanks leverde hij wel enkele plaatsen in op de Order of Merit waar hij nog altijd fraai twaalfde staat.

Daan Huizing steeg door een slotronde in één onder par naar de 36e plaats en deelde de klassering met Darius van Driel die na een slotronde in level par eveneens op -5 uit Wentworth vertrok. Voor zowel Huizing als Van Driel leverde die finish wel winst op op de jaarranglijst. Huizing stijgt elf plaatsen en staat nu 127ste, Van Driel won dertien plekjes en staat inmiddels 132ste.

Challenge Tour

Lars van Meijel leverde in op de slotdag van het Open de Portugal at Royal Obidos.

In het door de Engelsman Marco Penge gewonnen Open de Portugal at Royal Obidos speelden de drie landgenoten die het weekend haalden daarin nauwelijks een rol van betekenis.

Lars van Meijel stond er na drie dagen nog het beste voor. Met een totaal van zeven onder par deelde de Brabander de 24ste plaats en leek een plek bij de beste tien nog tot de mogelijkheden te behoren. In de laatste ronde ging Van Meijel echter kopje onder (75) waardoor hij zichzelf uiteindelijk terugvond op 31ste plaats, een klassering waar hij voor de Order of Merit (30ste) niets mee opschoot.

Dat gold ook voor Dario Antonisse en Wouter de Vries de eindigden op de 66ste en 75ste plaats maar wel een bijzondere overeenkomst op hun kaart. Zowel De Vries (R3) als Antonisse (R4) moesten in het laatste ronde een 83 slikken. Voor Antonisse betekende dat een vrije val op het leaderboard, terwijl de gevolgen voor De Vries nog steviger waren: door zijn hoge score in de derde ronde miste hij de second cut waardoor zijn toernooi beperkt bleef tot drie rondes.

Ladies European Tour

Nadat Meekers vorige week in eigen land haar emoties nog de vrije loop liet na de door haar gemiste cut, kon ze in Zwitserland in elk geval weer een beetje lachen, al zal het niet uitbundig geweest zijn.

Meekers miste acht cut op rij en speelde voor het laatst begin mei in het weekend, maar wist zich na twee keurige 72's te plaatsen voor het weekend van het door de Duitse Alexandra Forsterling gewonnen VP Bank Swiss Ladies Open.

Op de slotdag kreeg de Nederlandse de motor niet meer aan de praat en met een 76 zakte ze weg naar de 64ste plaats en mocht ze na maanden zonder prijzengeld en als enige Nederlandse (Lauren Holmey miste de cut) eindelijk weer eens een cheque in ontvangst nemen.

Pasqualle Coffa die ook vaak op de startlijst van de LET staat speelde deze week noodgedwongen mee op de LETAS. De Brabantse deed het op St Omer niet onverdienstelijk en eindigde als nummer 9, vier slagen achter winnaar Lejan Lewthwaite, terwijl Mayka Hoogeboom met -4 gedeeld zeventiende werd in Noord-Frankrijk.

Nederlandse Loterij Nationaal Open

Na vier dagen op de prachtige baan van de Koninklijke Haagsche ging de zege in het Nederlandse Loterij Nationaal Open zowel bij de dames als bij de heren naar een amateur.

Dat dat bij de dames ging gebeuren stond al voor aanvang van de wedstrijd vast. Het uit twintig speelsters bestaande veld telde geen enkele professional op de deelnemerslijst.

De als favoriet aan het toernooi begonnen Rossane Boere maakte de verwachtingen ondanks een 80 op de derde dag waar. Op de slotdag tekende ze voor een 73 en een totaal van +13 en dat was goed genoeg om Mariek Erbens (+15) en Lynn van der Sluijs (+24) voor te blijven.

Bij de mannen lag de winnende score aanzienlijk lager maar was het eindresultaat - een winnende amateur - hetzelfde.

Lars van der Vight speelde drie dagen uitstekend golf, bouwde een ruime marge in, waardoor hij op de vierde dag aan een 72 genoeg had om pro Stan Kraai met -13 twee slagen voor te blijven, terwijl amateur Jack Ingham en good old Ralph Miller met -10 de derde plaats deelden.

Alps Tour

Met nog één wedstrijd voor de boeg kan het nog altijd zo zijn dat drie landgenoten via de Order of Merit van de Alps Tour promotie naar de Challenge Tour af weten te dwingen. Kiet van der Weele is natuurlijk al zeker na zijn battlefield promotion eerder deze zomer, Lars Keunen staat op de belangrijke vijfde plaats terwijl ook Davey Porsius als nummer 7 de kansen nog in eigen hand heeft.

In het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open legde Porsius beslag op de vierde plaats, terwijl Keunen het als nummer 8 nauwelijks slechter deed in het door Ronan Mullarney (de nummer 1 van de Order of Merit) met grote overmacht (negen slagen voorsprong) gewonnen toernooi.

Tour
  • Golfsupport