Fitness Vrijdag: Houding

Elke editie van Golfers Magazine geeft fitnessspecialiste Liesbeth Pauwels golfgerelateerde fitness- en yogatips. Elke vrijdag delen we er hier eentje met je. Deze week: C & S.

fitness

Er zijn grofweg twee soorten fouten met de houding die ik vaak terug zie komen: de C-posture en de S-posture. Beiden komen door fysieke beperkingen die over het algemeen heel goed trainbaar zijn. Voor beide type houdingen heb ik een paar specifieke oefeningen.

C

De C-houding kan je eigenlijk omschrijven als een houding waarbij je een hele grote ronding in de bovenrug ziet. Hier kunnen heel veel mogelijke oorzaken aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld omdat je een zittend beroep hebt waardoor je stijve heupbuigers hebt of je buikspieren vrij zwak zijn. In het kort komt het er op neer dat je lichaam in disbalans is wat je terugziet in je houding, je swing en dus uiteindelijk ook in je spel en resultaat.

Aan de S-houding liggen vaak zwakke bil- en buikspieren ten grondslag. Er zit bij deze houding veel te veel spanning op je onderrug. Het kan ook zijn dat je te weinig controle over je bekken hebt en je eigenlijk niet weet hoe je vanuit je heupen moet kantelen.

Als je nog geen foamroller in je bezit hebt, is dit voor deze oefening – en voor vele andere dingen – eigenlijk wel een must. De roller maakt het bindweefsel om je spieren heen wat losser waardoor je wervelkolom en je spieren meer ruimte krijgen om te bewegen. De oefening is heel simpel: leg de roller dwars onder je bovenrug, en rol rustig naar voren en naar achteren toe. Niet ingewikkeld, wel heel effectief!

Kom in een lage lunge-positie, breng langzaam wat meer naar beneden en naar voren, en open met tegenoverliggende arm je bovenlichaam. Eigenlijk draai je dus met je bovenlichaam weg van je knie en door met je arm te reiken, draai en buig je ook wat naar achteren. Hou de bil- en bovenbeenspieren actief. De strekking zit in de heupbuiger en wervelkolom.

Ook werken aan je fysieke golfdoorbraak? Of je nu een gevorderde golfer bent, heel sportief, niet zo, of een beginner; iedereen heeft baat bij een goede en gezonde manier van bewegen, dat is de vaste overtuiging van Liesbeth Pauwels. Meer informatie vind je op lpgolfperformance.nl.

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Leg bij twijfel contact met een (My TPI) gecertifieerde coach.

Tips
  • Corné van der Stelt