Fitness Vrijdag: Balans - Swingrotaties

Elke editie van Golfers Magazine geeft fitnessspecialiste Liesbeth Pauwels golfgerelateerde fitness- en yogatips. Elke vrijdag delen we er hier eentje met je. Deze week: Swingrotaties.

fitness

Balans is erg belangrijk in golf. In de beginhouding en gedurende de swing is balans cruciaal voor consistent balcontact. Ook daagt golf ons uit om flexibiliteit en balans te combineren. Vaak hebben we te maken met complexe liggingen, waarbij je bijvoorbeeld één voet in en één voet buiten de bunker hebt. Dan moet je de swing zien te maken die je up and down gaat redden. Het lichaam moet voorbereid zijn op meer dan alleen de normale tee- en fairway-shots. Want bij een rondje van achttien holes zijn maar achttien slagen gegarandeerd van een vlakke ondergrond. Met deze oefeningen ontwikkel je de golfbalans die je nodig hebt.

Balans opbouwen begint met simpele oefeningen. Vertrouwen krijgen en kleine succeservaringen zijn belangrijk om sneller meer balans te ontwikkelen. Deze methode is simpel en effectief. Mits je je aan onderstaande punten houdt:

Doe de oefeningen op blote voeten.

Bouw de uitdaging geleidelijk op.

Doe de oefeningen in de aangegeven volgorde.

Probeer je niet te haasten.

Als je even de balans verliest, probeer dan een harde landing te voorkomen.

Swingrotatie

Pas nadat je aan je balans hebt gewerkt en hier een goed gevoel over hebt, adviseer ik de balansuitdaging in de golfhouding aan te gaan. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een voet op een yogablok te zetten en met de club tegen het borstbeen en de armen gekruist rotaties te maken met het bovenlichaam. Een andere optie is om op één been te staan en vandaaruit rotaties te maken. Ik raad af om golfswings te maken op evenwichtstoestellen zoals de Bosu Ball (blauwe halve bal) of de pilatesbal!

Ook werken aan je fysieke golfdoorbraak? Of je nu een gevorderde golfer bent, heel sportief, niet zo, of een beginner; iedereen heeft baat bij een goede en gezonde manier van bewegen, dat is de vaste overtuiging van Liesbeth Pauwels. Meer informatie vind je op www.lpgolfperformance.nl.

Alle oefeningen, die eerder ook in Golfers Magazine hebben gestaan, zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Leg bij twijfel contact met een (My TPI) gecertifieerde coach.

Tips
  • Corné van der Stelt