Europese wildcards: Aberg is dé verrassing van captain Donald

Captain Luke Donald maakte maandagmiddag bekend wie hij heeft uitgekozen om het Europese team te complementeren.

Luke Donald

Jon Rahm, Rory McIlroy, Viktor Hovland, Tyrrell Hatton, Robert MacIntyre en Matt Fitzpatrick kwalificeerden zich rechtstreeks.
Daar komen nu Tommy Fleetwood, Sepp Straka, Justin Rose, Shane Lowry, Nicolai Højgaard en Ludvig Aberg bij.
De keuze voor de 21-jarige Zweed die pas deze zomer pro werd en pas negen toernooien als pro speelde, is toch opvallend, al is het een man die barst van het talent. Dat bewees hij afgelopen week in Zwitserland waar hij, in pas zijn derde optreden als pro op de DP World Tour, zijn eerste zege in de wacht sleepte.
Het betekent dat Adrian Meronk, hoog genoteerd op tal van lijstjes, buiten de boot valt. Dat zal hard aankomen bij de Pool die dit voor jaar op Marco Simone het Italiaans Open won.

Er niet meer bij
Ian Poulter, Sergio Garcia, Lee Westwood, Paul Casey en Bernd Wiesberger behoorden twee jaar geleden tot het verliezende team. Nu vallen ze - vooral door hun overstap naar LIV Golf - buiten de boot, al waren ze in 2021 al min of meer op hun retour. Waarschijnlijk had alleen Garcia op een wildcard kunnen rekenen, maar hij is net als de vier anderen geen lid meer van de DP World Tour - en dat is een voorwaarde om namens Europa mee te kunnen doen aan de Ryder Cup.

Amerika
Scottie Scheffler, Wyndham Clark, Patrick Cantlay, Brian Harman, Xander Schauffele en Max Homa speelden zich in het team, terwijl Rickie Fowler, Brooks Koepka, Jordan Spieth, Justin Thomas, Collin Morikawa en Sam Burns een wildcard kregen.
Mannen die in 2021 imponeerden, vallen nu uit de boot: Harris English, Tony Finau, Daniel Berger, Bryson DeChambeau en Dustin Johnson. Zij waren goed voor 11,5 punten. De Europeanen die nu niet meer meedoen, scoorden slechts vijf punten.

Rookies
Europa heeft vier debutanten: Robert MacIntyre, Sepp Straka, Nicolai Højgaard en Ludvig Aberg.
In Team USA doen ook vier spelers voor het eerst mee: Sam Burns, Brian Harman, Wyndham Clark en Max Homa.

Tour
  • Golfers Magazine