Overzicht : weer raak voor Boutier

Net als vorige week was Céline Boutier het sterkst op de LPGA Tour • Good Old Lucas Glover speelde als in zijn beste jaren • Het NK Strokeplay werd door slecht weer ingekort tot 36 holes • Op de Challenge Tour konden de Nederlanders geen potten breken

Overzicht : weer raak voor Boutier

LPGA Tour
Boutier won zeven dagen geleden in eigen land haar eerst Major en dat gaf haar duidelijk vleugels. De 29-jarige Franse kwam in het Women's Scottish Open tot een totaal van -15, waarmee ze de rest van het veld wederom achter zich wist te houden.

De slotronde in 70 (2) slagen was niet ijzersterk en gaf de achtervolgers een kans om weer een beetje in de buurt te komen, maar uiteindelijk kwamen Hyo Joo Kim (65), Ruoning Yin (66) en A Lim Kim (66) allemaal net tekort. Met de overwinning stijgt Boutier door naar de derde plaats op de wereldranglijst en plaatst ze zich definitief voor het Solheim Cup-team – net als de Zweedse Maja Stark die vierde werd (-11).

PGA Tour
Het Wyndham Championship was prooi voor routinier Lucas Glover. De 43-jarige Amerikaan – die in 2009 het U.S. Open won – legde de basis voor zijn vijfde titel op de PGA Tour met een 62 op zaterdag, en hield aan het eind van de rit twee slagen voorsprong over op Russell Henley en Byeong Hun An.

Billy Horschel mocht lang hoop houden dat hij zich met een overwinning zou herstellen van een werkelijk dramatisch seizoen, maar met een afsluitende 72 zakte hij weg naar de vierde plaats (-16). De waarschijnlijke reden van zijn dip was – zeker voor een tourpro – behoorlijk bizar: de lie-angle van zijn ijzers bleek de laatste jaren zo'n twee tot drie graden te upright te zijn. 'Ergens bij de switch tussen producenten zijn mijn cijfers af gaan wijken, waardoor ik niet meer mijn geliefde 'cut' kon slaan. Het was niet de schuld van Titleist, maar niemand had het in de gaten tot ik met een 3D fittingsysteem aan de slag ging.'

Deze week was de laatste kans voor spelers om zich te plaatsen voor de Play-Offs van de Fed Ex Cup. Volgende week mogen de beste 70 nog in actie komen. Justin Thomas is nummer 71 en mag dus thuis blijven, net als Adam Scott (72) en Shane Lowry (78).

Challenge Tour
Bovenaan het leaderboard van de British Challenge stond na 72 holes een bekende naam: Fitzpatrick. Alex, de jongere broer van Matt, gaf de concurrentie met een totaal van -12 geen enkele kans en hield ze een handvol slagen achter zich. Hij stormt hiermee de top 10 van de jaarranking binnen.

Vince van Veen werd gedeeld 17de (-2), terwijl Lars van Meijel genoegen moest nemen met een 34ste plaats (+1). Kiet van der Weele miste de cut.

NK Strokeplay
Door overvloedige regenval werd het Nationaal Strokeplay Kampioenschap op de Hoge Kleij ingekort tot 36 holes. Bij de dames ging Anne-Sterre Den Dunnen van Houtrak op dat moment met level par aan de leiding (71-73), zodat zij zich een jaar lang Strokeplaykampioen van Nederland mag noemen. Rosanne Boere (71-74) kwam net een slag tekort.

Loran Appel van Golfclub Cromstrijen stond na ronden van 68 en 66 slagen op een totaal van -10, en had hiermee al een gat van vijf slagen om zijn naaste achtervolger, Lars van der Vight (69-70). Niemand zal dus beweren dat hij het ingekorte kampioenschap cadeau heeft gekregen.

Tour
  • Golfsupport