Fitness Vrijdag: Opdrukken

Elke editie van Golfers Magazine geeft fitnessspecialiste Liesbeth Pauwels golfgerelateerde fitness- en yogatips. Elke vrijdag delen we er hier eentje met je. Deze week: Betere atleet = betere golfer (slot)

fitness

Tijdens het boksen worden, net als tijdens de golfswing, niet alleen de handen of armen gebruikt. Tijdens de boksstoot én tijdens de golfswing is het doel om met maximale kracht en explosiviteit maar met minimale inspanning het doelwit te raken. Dat vraagt om snelheid, timing en souplesse.

Of het nu gaat om het raken van een object met de hand of het slaan van een golfbal met een club: een goed getimede heupdraai met de juiste snelheid maakt een wereld van verschil voor het moment van contact en dus voor het resultaat. Daarom is het goed om onderstaande bokselementen toe te voegen aan een golftrainingsprogramma.

Vanuit een plankpositie op de handen. Adem in en activeer de core- en bovenbeenspieren. Zak in een rechte lijn naar de grond door de ellebogen te buigen en dicht tegen de ribbenkast te houden. De hielen duw je actief naar achteren. Het lichaam blijft 5-10 cm boven de grond zweven. Adem uit, duw het lichaam in een rechte lijn terug naar de beginpositie. Vermijd te allen tijde een holling in de onderrug. Modificaties: optie 1) plaats de knieën op de grond; optie 2) breng de handen op een verhoging; optie 3) maak alleen de beweging naar boven vanuit een liggende positie op de buik, plaats dan de knieën op de grond om terug naar beneden te zakken (of andersom).

Ook werken aan je fysieke golfdoorbraak? Of je nu een gevorderde golfer bent, heel sportief, niet zo, of een beginner; iedereen heeft baat bij een goede en gezonde manier van bewegen, dat is de vaste overtuiging van Liesbeth Pauwels. Meer informatie vind je op www.lpgolfperformance.nl.

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Leg bij twijfel contact met een (My TPI) gecertifieerde coach.

Tips
  • Corné van der Stelt