Fitness Vrijdag: Leider en Volger

Elke editie van Golfers Magazine geeft fitnessspecialiste Liesbeth Pauwels golfgerelateerde fitness- en yogatips. Elke vrijdag delen we er hier eentje met je. Deze week: X-factor (deel 2)

fitness

Het vermogen om het bovenlichaam (schouders) en onderlichaam (bekken) in de golfswing onafhankelijk ‒ en moeiteloos ‒ van elkaar te draaien, bepaalt de mate van X-factor. Hoe groter de X-factor, hoe groter de kans om verder te slaan. En laat dat nu een van de grootste wensen van veel golfers zijn.

De vaardigheid om boven- en onderlichaam onafhankelijk van elkaar te kunnen draaien, helpt om meer kracht te genereren tijdens de backswing. Natuurlijk verschillen we van elkaar in atletisch vermogen, maar zoals de pro’s het doen, is het ook voor ons te oefenen. Op de baan, maar eerst en vooral in de sportschool, voordat we de techniek integreren tijdens de golfswing. Mijn ervaring is dat voor deze specifieke golftechniek goede training nodig is om er vaardig in te worden.

Leider: onderlichaam, volger: bovenlichaam

Met deze oefening train je het bekken om de downswing te initiëren. Ga liggen op de rug met de armen boven het hoofd. Het bovenlichaam blijft zo ontspannen mogelijk gedurende de hele oefening en doet helemaal niets. Til het rechterbeen op (1) en reik ermee naar links. Buig de rechterknie, zodat de heupen meekomen en de rotatie ingezet wordt (2). Blijf met het onderlichaam leiden, totdat het bekken helemaal gekanteld is. Het bovenlichaam volgt vanzelf. (3)

Leider: bovenlichaam, volger: onderlichaam

Ga op de buik liggen met de armen gestrekt boven het hoofd (1). Het onderlichaam blijft zo ontspannend mogelijk gedurende de hele oefening. Til de rechterarm op. Het hoofd en de borst komen nu van de grond. (2) Reik de rechterarm achterlangs naar links en blijf reiken tot het bovenlichaam begint te kantelen. (3) De heupen en het onderlichaam volgen vanzelf. (4)

Ook werken aan je fysieke golfdoorbraak? Of je nu een gevorderde golfer bent, heel sportief, niet zo, of een beginner; iedereen heeft baat bij een goede en gezonde manier van bewegen, dat is de vaste overtuiging van Liesbeth Pauwels. Meer informatie vind je op www.lpgolfperformance.nl.

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Leg bij twijfel contact met een (My TPI) gecertifieerde coach.

Tips
  • Corné van der Stelt