Geen Open voor Porsius, De Vries en Garcia

Negentien startbewijzen waren er dinsdag te vergeven voor het laatste Major van het jaar. Het grootste deel van de deelnemers aan Final Qualifying bleef met lege handen achter, een select gezelschap mag over twee weken alsnog afreizen naar Liverpool.

garcia

24 keer op rij stond Sergio Garcia aan de start van The Open, tien keer eindigde hij in de top-10, één keer werd hij tweede, winnen deed hij nog nooit, en dat zal er in elk geval dit jaar ook niet van komen nu hij er niet in geslaagd is zich te plaatsen voor het toernooi op Hoylake.

Lang zag het er naar uit dat de 43-jarige Spanjaard wel een van de in totaal negentien beschikbare startbewijzen in de wacht zou slepen. Na een goede eerste ronde (67) en een flitsende start van de tweede omloop, nam hij de leiding in handen en was hij hard op weg naar zijn 25e Opendeelname. Dat het zo ver niet kwam dankte hij aan een matig slot van de 36 holes kwalificatiemarathon waardoor hij met een totaal van zes onder par als gedeeld zesde eindigde, waar hij bij de beste vijf had moeten finishen om naar Liverpool af te mogen reizen.

'Ik heb nog niet veel Majors gemist sinds ik pro werd maar helaas moet ik deze toekijken', liet een teleurgestelde Garcia na afloop weten aan de media-afdeling van The Open. 'Ik had het in handen maar aan het eind was het net niet goed genoeg', aldus de speler van LIV Golf die zijn lidmaatschap van de DP World Tour eerder dit jaar opzegde.

Garcia is niet de enige speler van naam die afwezig is als The Open in het derde weekend van juli van start gaat. Zo miste oud KLM Open winnaar Gonzalo Fernandez-Castano ruim de top-5, kwam Graeme McDowell net een paar slagen tekort net als collega Ryder Cup ster Jamie Donaldson, terwijl de held van het U.S. Open, Michael Block met +9, niet eens in de buurt kwam van de benodigde score van -3 op zijn speellocatie.

Wie er ook niet bij zijn zijn Wouter de Vries en Davey Porsius. De twee Nederlanders speelden zich knap naar de laatste fase van het kwalificatietoernooi, maar redden het daarin niet. Op Dundonald Links wist De Vries na een 82 in de ochtend al dat hij kansloos was (hij werd uiteindelijk 57e) en dat gold ook voor Porsius die zich na een 77 in de ochtend, met een 72 goed terugvocht en uiteindelijk met +5 gedeeld 22ste.

Wie er wel bij zijn? Onder meer Thomas Detry, Charl Schwartzel, Branden Grace, Jazz Janewattananond, Laurie Canter, Matt Wallace en Alex Fitzpatrick slaagden in hun missie en zijn daarmee nog in de strijd om The Claret Jug in de wacht te slepen.

Tour
  • Golfsupport