'Playing on tour has been a hell of a ride with ups and downs, but I would not trade it for anything else'.
Het is een van de eerste teksten die je ziet als je naar de website van Thomas Pieters gaat. De Belgische nummer 1 en voormalig winnaar van het KLM Open is echter duidelijk van gedachten veranderd nu ook hij zich aansluit bij het door het Saudische regime gesteunde circuit. En dat is, hoewel er ook signalen waren die de overstap juist heel logisch maken, gerust opvallend te noemen.
Xavier Champagne, volger van het Belgische golf en redacteur van onder meer de website golf.be, schreef bij het uitlekken van het bericht afgelopen zondag onder meer:
'Dat Thomas een familieman is die zijn gezin en zijn familie koestert, wist iedereen al lang. Daarom richtte hij zich nooit helemaal naar de nochtans lucratieve US PGA Tour. In de States rond hotsen boeide hem helemaal niet. De Europese DP World Tour was ook gezelliger en vooral dichter bij huis.Thomas is ook niet bepaald een veelspeler. Alleen als het moest om zijn positie te handhaven of te verbeteren reeg hij de tournooien aan elkaar. Met tegenzin.'
Uitgaande van Champagne's stelling, heeft de overstap daarmee zowel voor- als nadelen. Voordeel is dat de speelkalender een stuk kleiner is (met vanzelfsprekend veel meer prijzengeld, iets wat Champagne ook aanstipt) maar daar staat tegenover dat spelers verplicht zijn aan alle veertien wedstrijden mee te doen en met slechts twee wedstrijden in Europa betekent dat juist veel reizen en hotsen. Het gros van de toernooien wordt daarbovenop ook nog eens in Amerika gespeeld. Ook bijzonder, omdat Pieters nog afgelopen december zei dat hij het niet zo op heeft met de VS. Dat betrof weliswaar wonen in Amerika, maar om te spelen op LIV zal hij vaak in Amerika moeten verblijven. Daarnaast is Pieters een van de drie Belgische gezichten van het Soudal Open, de wedstrijd van de DP World Tour op Rinkven, maar die wedstrijd valt net in hetzelfde weekend als de wedstrijd van LIV in Tucson. De kans dat het verstek moet laten gaan bij het toernooi dat hij graag zou winnen is daarmee meer dan levensgroot.
Wat echter het meest opvallend is aan de overstap is dat Pieters niet alleen kiest voor het grote geld en daar het verlies van een aanzienlijk deel van zijn fanbase, en misschien ook wel sponsors, bij voor lief neemt, het gevaar dat Pieters met zijn handtekening een einde maakt aan zijn loopbaan als Ryder Cup speler is groot. Meer dan eens liet de Belg horen hoezeer hij het tweejaarlijkse evenement als hoogtepunt zag, een event waar hij het liefst nog zo vaak mogelijk aan mee zou doen. Met de rechterlijke uitspraak in aantocht over het al dan niet terecht uitsluiten van de spelers van LIV, met het nog niet toekennen van punten voor de wereldranglijst, neemt Pieters in elk geval het risico ook nooit meer op de Ryder Cup te kunnen spelen.
Net zoals de boodschap op zijn website dat hij de tour nooit voor iets anders in zou willen ruilen is dat op zijn minst opmerkelijk te noemen.
- Golfsupport