Column: Boef

Columnist Andy Houtkamp kan zonder bril maar weinig zien en neemt in zijn laatste bijdrage in Golfers Magazine zijn pet af voor de blinde golfer Ronald Boef.

Hij is zeker geen schurk om maar eens met een flauw grapje te beginnen, maar Ronald Boef is golfer. Niet zo maar een golfer, Ronald Boef is blind. Natuurlijk hebben we in golfland wel eens van hem gehoord, maar ik wist niet dat hij tot de 5 beste blinde golfers ter wereld behoorde. Nu weet ik zelf uit ervaring wat slechtziend zijn betekend. Ik draag van het allereerste moment van de dag dat ik wakker ben tot het moment van slapen een bril. Maar helemaal zwart is het bij mij nooit. Wel bij Ronald. Hij werd geboren met de ziekte van Leber en dat houdt in dat je blind geboren wordt en blijft. Dat weerhield de 45 jarige golfer er niet van om zijn grote hobby golf te gaan beoefenen. Samen met een geweldige caddy, ook wel daddy genaamd, reist Ronald met vader en steunpilaar Rein stad en land af om toernooien te spelen. Maar daar waar professionals veel geld verdienen moet er voor de hobby van Ronald geld bij. Een grote supermarktketen heeft een tijdje gesponsord maar zich terug getrokken. Van meerdere kanten zijn er initiatieven ontplooid om deze handicap 20 speler te ondersteunen. Zo werd er vorig jaar door een groot aantal sponsoren tijdens een mooie dag op “De Goyer” 100.000 euro opgehaald om de droom van deze bevlogen golfer uit te laten komen. Dat bracht rust want nu kon hij zich volledig richten op zijn toekomst.

Zijn grote droom is het spelen op en presteren bij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika volgend jaar. Maar eerst kon hij eindelijk, na de lange Coronaperiode, weer aan een intenationaal toernooi meedoen. Namelijk de US open op “The King and The Bear” golfbaan in St Augustine in Florida. En ja, hij deed het meteen, winnen. In de zogenaamde B1 stableford won Ronald met vader en caddy Rein dit toernooi. Helaas kostte het wel inschrijfgeld en moest alles zelf bekostigd worden , maar de fraaie ring die hij bij de overwinning kreeg zegt meer dan geld. Vader Rein weet dat als geen ander want ruim twintig jaar geleden gingen hij en zijn vrouw kleiner wonen om Ronald te laten golfen. En zo won de man met een dubbele handicap, blind en 20, zoals hij het zelf zegt, dit toernooi in De VS. Nu weer oefenen op Westwoud en dan hopen op het mogelijk mooiste moment van zijn leven. Het winnen van het WK voor blinden in Zuid- Afrika komend voorjaar. Ik kijk er naar uit en ik weet zeker dat hij dat, ondanks zijn handicap, ook doet.

Laatste nieuws