Rob Hoogland

Rob Hoogland: Voor de eer of voor de euro's?

Wat Jeroen de Vries en Nick Dunlap met elkaar gemeen hebben? Rob Hoogland legt het uit in zijn meest recente column. Iets met worst en met geld.

Rob Hoogland

Lees ik Nick Dunlap, dan denk ik Jeroen de Vries. No worries, golfliefhebbers, zelfs dit leg ik uit.

Nick Dunlap is een Amerikaanse amateurgolfer van twintig jaar oud die in de derde week van januari werd uitgenodigd om aan het PGA-toernooi in La Quinta deel te nemen. Dat hij talent had, wisten de insiders wel. Dat hij het toernooi zou winnen, als eerste amateur sinds de toen eveneens twintigjarige Phil Mickelson in 1991, hadden weinigen echter gedacht. Mede dankzij het feit dat hij de derde ronde in 60 slagen aflegde (twaalf onder par), bleef Nick Dunlap de nummer 2, Christiaan Bezuidenhout, met een score van -29 één slag voor.

Maar ja, amateurs komen niet in aanmerking voor prijzengeld. Dus wat geschiedde? Christaan ging met de eerste prijs van 1,4 miljoen dollar naar huis, Nick slechts met een beker.

Hoe jammer toch dat die arme Nick Dunlap niet de kans kreeg om te doen wat Jeroen de Vries in 2004 deed. Jeroen was destijds een Alkmaarse slager (nu niet meer). In zijn vrije tijd golfde hij als lid van de Noordhollandse Golfclub op Sluispolder, waar hij tevens meedeed aan een roemrucht eendaags toernooi, genaamd het Henry’s Open. U kent die toernooien wel: vooral de negentiende hole is populair en soms zijn er ook overmoedige sponsors die al dan niet tijdelijk een auto beschikbaar stellen voor de eerste speler die op een bepaalde par-3 een hole-in-one slaat.

Ik citeer nu Jeroen de Vries (handicap 20,3): ‘Afijn, wij komen dus aan op hole tien, 161 meter lang. Ik zie dat ik met een hole-in-one een jaar lang gratis kan rijden in een Alfa Romeo 147. Het stormt met windkracht 7 of 8 en het regent pijpenstelen, dus ik denk: ik haal de green alleen met een houten 7. Ik tee de bal niet eens op, geef ’m een roei en wat denk je? Verdwijnt-ie zomaar in de hole.’

17 punten

Hoera, een auto! Maar ja, geen pro, onze Jeroen. Met andere woorden: het zou in strijd zijn met zijn amateurstatus als hij de sleutels van die mooie Alfa in ontvangst zou nemen. Daar vond hij het volgende op: hij werd van het ene op het andere moment de eerste worsten draaiende golfprofessional van Nederland, besefte drommels goed dat hij dientengevolge gedurende vijf jaar vanaf handicap 0 moest spelen, maar dat boeide hem niet. Hij kon lekker een jaar lang in een Alfa Romeo 147 rondrijden, legde er 20.000 kilometer mee af en leverde de auto toen weer netjes bij de dealer in.

Beste stablefordscore in die vijf jaar: 17.

Nick Dunlap wist na zijn zege niet hoe snel hij professional moest worden en kan zich daarnaast vasthouden aan de gedachte dat Phil Mickelson na diens amateurzege 400 miljoen dollar bij elkaar sloeg. Dat gaat Jeroen de Vries niet lukken.

Abonnee worden?

Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Ingeborg Slikker, Melanie Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Jurrian van der Vaart zijn de vaste columnisten van Golfers Magazine. Elke maand hun bijdrage lezen? Neem dan nu een abonnement op Golfers Magazine.

Columns
  • Pro Shots