Amerika heerst op de green

Zowel de foursomes als de fourballs gingen met 3-1 naar Team USA, vooral op Europa nauwelijks een putt wist te holen. Met een 6-2 achterstand moet er vandaag gewonnen worden om nog enig zicht te houden op de Ryder Cup.
@media (max-width: 679px){#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9ec9975e25 img{#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9ec9975e25 img{#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9ec9975e25 img{#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9ec9975e25 img{#fig-62f9ec9975e25 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Amerika heerst op de green

Het eerste punt van de 43ste Ryder Cup werd overigens door Europa op de borden gebracht. Sergio Garcia, houder van het all time puntenrecord, en Jon Rahm, de nummer 1 van de wereld, trokken de lijn van succesvolle Spaanse duo's door en zetten Justin Thomas en Jordan Spieth in de foursomes met 3&1 opzij. Het zou vervolgens echter heel lang duren voor er weer blauw op de borden kwam.

Dustin Johnson en Collin Morikawa wonnen met 3&2 van Paul Casey en Vikor Hovland, terwijl Brooks Koepka en Daniel Berger eigenlijk geen moment in problemen kwamen tegen Lee Westwood en Matt Fitzpatrick (2&1). Het optreden van Rory McIlroy en Ian Poulter grensde zelfs aan een wanprestatie. Na vijf holes stonden een solide spelende rookies Patrick Cantlay en Xander Schauffele 5 up tegen de routiniers uit Europa, en die voorsprong hielden ze zonder al te veel moeite vast.

Zo stond Europa na 'hun' foursomes zomaar 3-1 achter. Het zag er op een zonnige en windstille ochtend allemaal wat flets en weinig overtuigend uit – alsof ze er zelf eigenlijk niet in geloofden. Ja, de Europese fans worden gemist, maar zo luidruchtig waren de Amerikanen ook weer niet; de sfeer was zeker niet vervelend. Europa creëerde wel af en toe een kans, maar dan werd de putt bijna altijd gemist, zodat Team Europa nooit momentum kreeg.

Voor de fourballs gooide captain Harrington zijn pairings dan ook rigoureus om. Het mocht echter niet baten: ook die werden met 3&1 gewonnen door de Amerikanen, die hun favorietenrol tot nu toe volledig waarmaken. Het verschil in de wereldranglijst zie je terug in de baan.

In de middag trok de wind onverwacht stevig aan, waardoor de pal naast Lake Michigan gelegen baan een stuk lastiger speelde. Padraig Harrington zal de weergoden om zijn blote knieën hebben bedankt. Met harde wind spelen op een linksachtige baan... dat is toch koren op de molen van in ieder geval de Engelse en Ierse spelers. Het bleek ijdele hoop.

Bij Paul Casey en Bernd Wiesberger stond de putter succes wederom weer in de weg: Dustin Johnson en Xander Schauffel wonnen met 2&1.

Shane Lowry werd meegetrokken in de dip van Rory McIlroy die geen moment zijn normale niveau haalde. Het (Noord)-Ierse duo kreeg van Harris English en een ontketende Tony Finau met 4&3 op de broek. Het bracht Harrington tot het besluit om McIlroy in zijn zesde Ryder voor het eerst een partij aan de kant te houden: hij speelt de foursomes op zaterdagochtend niet.

Zo stond op een gegeven moment een 5-1 voorsprong voor Amerika op de borden Gelukkig wist de wederom goed spelende Rahm samen met een solide Tyrrelll Hatton nog een half punten binnen te slepen tegen Scottie Scheffler en Bryson DeChambeau, die het publiek weer op de banken kregen met absurde drives van de tee.

Tommy Fleetwood en Viktor Hovland leken lang een belangrijk punt binnen te halen, maar de Engelsman mistte rond de turn twee holes achter elkaar een korte putt om Justin Thomas and Patrick Cantlay op 4 down te zetten. Amerika hield hoop, knokte zich terug en sleepte op de valreep een half punt uit de strijd dat mentaal veel meer waard was.

Zo staat Europa na de eerste dag met 6-2 achter, terwijl de oude wereld de laatste jaren meestal het voortouw neemt aan het begin van de wedstrijd. Hoofdpijn voor captain Harrington?

'Het was zonder twijfel een moeilijke dag', gaf de Noord-Ier grif toe. 'Dit was natuurlijk niet wat we in de planning hadden, maar er zijn nog twintig punten te verdelen. Het goede nieuws is dat de jongens in de laatste twee wedstrijden, toen het echt lastig werd, een half punt wisten veilig te stellen – Tyrrell zelfs met een birdie op de laatste. Misschien krijgen we wat momentum van dat slotakkoord.'

In de ochtendfoursomes nemen Rahm en Garcia weer het voortouw tegen Koepka en Berger, gevolgd door de partij Casey/Hatton tegen Johnson/Morikawa. Vervolgens kunnen de rookies Hovland en Wiesberger aan de bak tegen Thomas en Spieth, terwijl Westwood en Fitzpatrick zullen moeten stunten tegen Schauffele en Cantlay.

Scores

Laatste nieuws