Approaches voorkomen stunt Antonisse

Als zijn ijzerspel net zo goed was geweest als zijn driven, dan had de Nederlandse topamateur zomaar het Gelpenberg Open kunnen winnen. Het werd uiteindelijk een uitstekende vierde plaats. En daar kon hij goed mee leven.

antonisse

'Al is het natuurlijk best jammer dat ik dat laatste puttje op achttien lip. Ik wist dat als ik par zou maken, ik derde zou worden. Vooral bij de eerste lange putt maakte ik - misschien wel een beetje door de spanning ja - geen goede stroke. Balen, maar ook weer niet heel erg balen. Ik speel gewoon een goede week, ben redelijk tevreden met mijn spel, en laat zien dat de vorm er is en dat ik mee kan op dit niveau.'

Antonisse begon de slotdag op twee slagen van de leiders en spelend in de laatste flight.

'Dat was best leuk, al was het aan het begin ook wel een beetje onrustig. Zeker de cameraploegen kwamen heel dichtbij en naarmate de ronde vorderde kwamen er steeds meer mensen bij. Ik had het graag nog net even beter gedaan, maar wat me de eerste twee dagen wel lukte, ging nu wat moeilijker. Mijn teeshots waren - op twee na - allemaal goed, maar mijn approaches waren onvoldoende. Daardoor kwam er meer druk op mijn korte spel en putten en lukte het niet echt om mezelf kansen te geven. Dat is jammer want er had best nog meer ingezeten als die kortere ijzers vandaag deden wat ze de afgelopen dagen deden.'

Na een birdie op hole 1 (eagleputt was net mis), leverde hij op hole 2 direct weer een slag in. Op de par-3 tweede sloeg hij zijn bal net over de green, op de rand van de waterhindernis, en kon hij net geen up and down maken. En op hole zes sloeg hij zijn drive bijna op de green voor de tweede birdie van de dag.

Het tweede deel van de ronde lukte het de topamateur niet om opnieuw onder par rond te gaan. Birdies op dertien en zestien wonnen het niet van de bogeys op 10 (na een out of bounds geslagen teeshot), dertien (snooker achter een boom en een gelipte par-putt) en 18 (opnieuw een lip-out.

Met een slotronde in level par eindigde de Nederlander op -6 en de gedeeld vierde plaats. Als beste Nederlander bovendien: Floris de Haas werd elfde, Mike Toorop en Sven Maurits deelden de dertiende plaats, Nordin van Tilburg, Stan Kraai en Thom Hoetmer de achttiende, Kiet van der Weele en Mats Markovits de 24ste, terwijl Michael Wedema, Peter Melching en Philip Bootsma nog wat verder naar achteren eindigden. Davey Porsius trok zich terug voor de laatste ronde.

Vanzelfsprekend was Antonisse ook te spreken over het feit dat hij beste Nederlander was geworden.

'Dat is zeker leuk. Dit was mijn eerste wedstrijd op dit circuit en ik heb laten zien dat ik met de goede dingen bezig ben en dat de vorm er is. Ik speel nu nog het Nationaal Open en hoop dat ik daarna mag starten in het Dutch Open. Er zijn nog twee startbewijzen te vergeven en ik hoop dat ik heb laten zien voor een van die twee kaarten in aanmerking te komen.'

Mocht dat zo zijn, dan is het Dutch Open een van zijn laatste - zo niet dé laatste - wedstrijd van Antonisse als amateur.

'Per oktober maak ik de overstap. Ik verheug me er enorm op.'

De deze ging op de in blakende vorm verkerende baan van de Gelpenberg - dat zijn leden in grote getale had weten te enthousiasmeren om als spotter dienst te doen, naar Frederick Schott. De Duitser leek lang een verloren strijd te vechten, maar kwam dankzij een fraaie eagle op de par-5 zestiende weer helemaal terug in de wedstrijd, en had op de slothole plots een putt van drie meter voor de zege nadat Thomas Gouveia zijn voorsprong met een bogey op de slothole uit handen had gegeven.

'Het was een prachtige week' aldus baanmanager Ellen Kroes. 'De baan lag er geweldig bij en de leden hebben in grote getale bijgedragen aan het succes van het toernooi. Heel mooi om te zien.'

Einduitslag

Tour
  • Golfsupport