Besseling houdt zicht op seizoensfinale

Door op de slotdag van het Alfred Dunhill Championship nog een paar plaatsen te stijgen boekte de lange Noord-Hollander ook winst op de Race to Dubai. Plaatsing voor het DP World behoort, met nog één wedstrijd te spelen, zéker nog tot de mogelijkheden.
besseling

Het was geen spectaculaire slotronde van de 34-jarige Nederlander, maar met een ronde net onder par deed Besseling wat hij moest doen om zijn kansen op een eerste deelname aan de seizoensfinale in leven te houden. Drie bogeys en vier birdies - waaronder de vierde opeenvolgende op hole 18 - leverden hem een ronde in 71 slagen op (-1) en dat was genoeg om te klimmen naar de dertiende plaats in de eindrangschikking. Op de Race to Dubai stijgt hij daardoor ook iets en staat hij nu nipt buiten de top-60. Nog een paar plaatsen winst in de slotwedstrijd van het reguliere seizoen, of een paar afmeldingen, kunnen genoeg zijn.

Voor Luiten lijkt er nog maar één ding op te zitten wil hij niet voor het eerst verstek moeten laten gaan op Jumeirah Estates over twee weken. De zesvoudig tourwinnaar tekende met een triple bogey 8 op de slothole voor een tweede opeenvolgende ronde in 73 slagen, -1 voor de week en gedeeld 31ste, waarmee hij weliswaar steeg op de Race to Dubai (+1) maar de kans dat hij met iets anders dan een eerste of tweede plaats volgende week nog plaatsing af kan dwingen, is verwaarloosbaar klein. Darius van Driel tekende in de slotronde eveneens voor een 73 - zijn derde van de week - en maakte in die laatste ronde slechts vijf parren, naast zeven bogeys en zes birdies, waarmee hij als gedeeld 44ste (+2) eindigde. Halve Nederlander Johannes Veerman tenslotte leverde op de slotdag flink in met een ronde in 74 slagen, eindigde daarmee als gedeeld 25ste en heeft - net als Luiten - een topweek nodig om zich alsnog naar Dubai te spelen.

De ontknoping van het toernooi zat, zoals zo vaak, vol drama. Vooral de slothole, waar dus ook Joost Luiten kopje onder ging, speelde weer een sleutelrol. De als koploper aan de dag begonnen Meronk had zichzelf al uit het toernooi gespeeld toen hij zijn bal op de achttiende in het water sloeg, net zoals de jonge Schaper door een triple op tien feitelijk al knock-out was toen hij zijn teeshot op achttien out-of-bounds sloeg, maar met nog één hole te spelen was het gat tussen koploper Bezuidenhout en de laatst overgebleven uitdager Crocker slechts één slag. De Amerikaan moest echter, eveneens net als onze landgenoot, een acht op de kaart schrijven na een mislukt teeshot en een bal in het water.

Bezuidenhout, die het voor de turn even moeilijk had en in level par door de turn kwam, speelde een solide tweede negen. Ondanks de toenemende wind maakte hij geen fouten maar wel birdies op elf, veertien en vijftien, om uiteindelijk met een marge van drie slagen op de achttiende green aan te komen en twee putts later stond er een tweede overwinning op de Europese Tour op zijn naam.

'Dit toernooi heb ik altijd willen winnen, dit is heel heel speciaal voor me', aldus de 26-jarige Zuid-Afrikaan direct na afloop. 'Het was lastig vandaag, de wind ging alle kanten op. Ik bleef rustig en deed mijn ding, ik ben gewoon heel blij en tevreden nu.'

Einduitslag

Laatste nieuws