Deze Week in Golf: Alle ogen gericht op Sawgrass

DP World Tour heeft weer eens een pauze … The Players heeft meer geld dan ooit maar wel het zwakste veld in jaren … Vier Nederlanders in Delhi Challenge

TPC Sawgrass

DP World Tour
Darius van Driel, Joost Luiten en Daan Huizing moeten nog een weekje wachten. Volgende week pas (21 – 24 maart) wordt het volgende toernooi van de DP World Tour gespeeld: de met 2,5 miljoen gedoteerde Porsche Singapore Classic (meer bijzonderheden).
Vorig jaar won de Zuid-Afrikaan Ockie Strydom met -19 op de baan van Laguna National – één slag beter dan de inmiddels naar de PGA Tour verhuisde Fin Sami Välimäki.
Wil Besseling was met een 63ste plaats de beste Nederlander.

PGA Tour
Kampioenschap:
The Players
Data: 14 – 17 maart 2024
Baan: TPC Sawgrass, Stadium Course, Ponte Vedra Beach Florida (VS)
Lengte: 6.652 meter
Par: 72
Baanrecord: 62 (-10), Tom Hoge, 2023
Toernooirecord: 264 (-24), Greg Norman, 1994
Prijzengeld: $ 25.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 13.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Op woensdag al van 17.00 – 18.30 uur On The Range, een rechtstreekse preview.
Donderdag en vrijdag van 18.00 – 24.00 uur. Zaterdag van 19.00 – 24.00 uur. Zondag van 18.00 – 23.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Scottie Scheffler, Rory McIlroy, Viktor Hovland, Wyndham Clark, Xander Schauffele, Patrick Cantlay, Max Homa, Brian Harman en Ludvig Aberg
Winnaar in 2023: Scottie Scheffler
Laatste winnaars: 2023 – Scottie Scheffler, 2022 – Cameron Smith, 2021 - Justin Thomas, 2020 – na eerste ronde gestaakt vanwege covid-19, 2019 – Rory McIlroy, 2018 – Webb Simpson
Bijzonderheden: Over een maand begint The Masters. Met dertien spelers van de LIV Golf League: Garcia, Johnson, Mickelson, Rahm, Reed, Schwartzel, Watson, DeChambeau, Koepka, Smith, Hatton, Meronk en Niemann.
Deze week wordt The Players gespeeld. Zonder die dertien.
The Players was een kampioenschap dat altijd een van de allersterkst bezette wedstrijden van het jaar was en dat officieus als het vijfde Major van het jaar kon worden gezien.
De editie 2022 – de laatste voor LIV Golf actief werd – had een Strength of Field Ranking die beter was dan die van The Masters en alleen de andere drie Majors boven zich moest dulden.
Maar naast de genoemde dertien LIV-golfers die volgende The Masters spelen, ontbreken er tal van mannen die onder normale omstandigheden wel op de TPC Sawgrass in actie hadden kunnen komen.
Denk aan Talor Gooch, Carlos Ortiz, Abraham Ancer, Lucas Herbert en Thomas Pieters.
Het is echter wat het is. En het nieuwe normaal is voor golffans niet leuk.
De LIV-golfers hebben gekozen voor geld en in tegenstelling tot wat Greg Norman hen beloofde krijgen ze geen punten voor de wereldranglijst en hebben rechters zowel de PGA Tour en de DP World Tour gelijk gegeven nadat ze de poorten voor LIV-spelers hadden gesloten.
Er kunnen deze week nog altijd 47 spelers uit de top-50 van de wereldranglijst meedoen. Dat is met een veld van 144 spelers een respectabel aantal.
The Players 2024 is een Signature Event met hoogste prijzengeld ooit: 25 miljoen dollar. Er is ‘gewoon’ een cut (top-65 plus ties) en de winnaar mag een gouden trofee mee naar huis nemen
Maar de golfwereld vraagt zich af of er over twaalf maanden misschien wel overeenstemming is bereikt en dat The Players iets van de oude glorie terug heeft gekregen. Net als de rest van het seizoen.

LPGA Tour
Het seizoen wordt van 21- 24 maart voortgezet met het Fir Hills Seri Pak Championship op de Palos Verdes Golfclub in Californië (meer bijzonderheden).
Voor de jongeren onder ons: Seri Pak was de speelster die voor de Koreaanse doorbraak in het internationale golf zorgde.

Ladies European Tour
De volgende wedstrijd is het New South Wales Women’s Open dat van 29 – 31 maart wordt gespeeld (kalender).

LIV Golf League
Van 5 – 8 april wordt op Trump International in Miami wedstrijd nummer vijf van het seizoen gespeeld (schema)

Challenge Tour
Na vier toernooien in Zuid-Afrika gaat de eerste divisie van 14 – 17 maart in India verder met het Delhi Challenge Open (meer bijzonderheden en vanaf donderdag live scoring).
Er doen op de Classic Golf & Country Club bij Gurugram vier Nederlanders mee aan het met drie ton gedoteerde toernooi: Lars Keunen, Lars van Meijel, Wil Besseling en Kiet van der Weele.

Pro Golf Tour
Het seizoen 2024 gaat van 21 – 14 maart verder in Egypte.

Alps Tour
Deze derde divisie van het Europese golf vervolgt de reeks wedstrijden pas in mei met een toernooi in Italië.

Tour
  • ProShots