DJ slaat gat

'Het is nu zijn toernooi om te verliezen', vatte Jack Nicklaus de kansen van 's werelds nummer 1 na afloop van de derde ronde samen. Terecht. Als Dustin Johnson de lijn van de derde ronde doortrekt, is hij degene die zondagavond het groene jasje krijgt omgehangen.

dj

Nadat de tweede ronde zaterdagochtend lokale tijd door iedereen was voltooid, stonden maar liefst vijf spelers met een score van -9 samen aan kop en kon het nog alle kanten op, op het in fraaie herfsttooi gestoken Augusta National. Na de derde ronde hangen de meeste uitdagers echter in de touwen. Niemand had een antwoord op het sterke spel van de nummer 1 van de wereld.

Na zijn goede openingsronde in 65 slagen, stelde Johnson met een ronde 70 iets teleur in de tweede omloop, maar zo hij dat zelf al zo voelde dan speelde hij dat gevoel in de derde ronde eenvoudig van zich af. Er wás eenvoudigweg niets om teleurgesteld over te zijn op moving day: 100% geraakte fairways, 89% geraakte greens en 1.67 putts per green. En omdat hij nergens ook maar een beetje averij opliep, stond er aan het eind van de dag, net als na de eerste ronde, een foutloze 65 op zijn kaart dankzij een eagle op twee en birdies op drie, vier, zeven, dertien en vijftien.

Na 54 holes heeft DJ precies tweehonderd slagen gebruikt en met -16 heeft hij niet alleen de beste score over 54 holes ooit achter zijn naam, hij heeft ook een ruim gat met de rest van het veld geslagen waarvan Im, Ancer en Smith met -12 nog het best in de buurt wisten te blijven.

En hoewel de nummer 1 van de wereld enerzijds weet dat hij met nog achttien holes de beste papieren heeft voor de zege, weet hij ook dat het nog niet gespeeld is. Althans...dat zegt hij, misschien ook wel om zichzelf scherp te houden. Immers: hij ging al vaker als (gedeeld) leider naar de laatste ronde van een Major, om slechts één keer ook als winnaar van de baan te stappen.

'Ik voel me goed met de voorsprong die ik morgen mee de baan in neem. Ik ben natuurlijk vaak in deze positie geweest en ik verheug me op de uitdaging die dat met zich meebrengt. Het wordt hoe dan ook nog een pittige dag en ik zal goed moeten spelen om het ook af te kunnen maken. Ik moet me bezig houden met wat ik doe en niet met wat de anderen doen', gaf hij de anderen bij voorbaat al het nakijken.

De kans dat een van de uitdagers nog met oprecht vertrouwen in een stunt naar de slotronde gaat, zal niet groot zijn. Naast genoemde naaste belagers op -12, staat de rest immers op nog grotere achterstand. Thomas volgt op -10, Reed en Rahm op -9 en McIlroy knap op -8 na zijn openingsronde in 75 slagen. Maar hoe knap dat ook is van de Noord-Ier, net als de rest van het veld zal ook hij de woorden van de recordkampioen Jack Nicklaus onderschrijven. De beste papieren voor de zege in The Masters liggen hoe dan ook bij Dustin Johnson.

Leaderboard

Tour
  • ProShots / Action Images