Scheffler op koers voor tweede groene jasje

Na een voor vrijwel het hele veld lastige derde ronde wist Scottie Scheffler, met de nodige moeite, de koppositie te handhaven op Augusta National. Met een score van zeven onder, en een voorsprong van slechts één slag, mogen meerdere spelers echter nog hoop koesteren Scheffler van de titel te kunnen houden.

scheffler

De nummer 1 van de wereld liet het grootst deel van de derde ronde zien waarom hij al maanden de te kloppen man is. Bijna zonder een spier te vertrekken nam hij vanaf de eerste hole het heft in handen: na een gemiste green op hole 1 chipte hij de bal pardoes in de hole en zette hij de toon voor de dag.

Niet dat hij wegliep van het veld, maar tot en met hole negen leek de wedstrijd een gelopen race, zo overtuigend was het spel van de Amerikaan.

Na de turn maakte Scheffler echter ineens water. Uit het niets maakte hij op hole 10 een dubbel bogey en toen hij op hole 11 nog een slag inleverde, lagen de kaarten er ineens heel anders bij. Maar misschien wel juist toen liet hij zijn kwaliteiten zien. Hij knipperde nauwelijks met zijn ogen, ging door op de ingeslagen weg en speelde zichzelf met een eagle op de par-5 dertiende en birdies op vijftien en achttien terug naar de kop van het veld. En hoewel de voorsprong slechts klein is, zal hij met een gerust gevoel naar de slotdag gaan. Althans, zolang er geen telefoontje van het thuisfront komt want ondanks zijn koppositie liet hij na afloop van de ronde weten de wedstrijd toch echt terstond te verlaten als zijn hoogzwangere vrouw op de slotdag gaat bevallen.

Heel even leek het mis te gaan voor Scheffler, maar uiteindelijk bracht ook de dubbele bogey op hole 10 hem niet van zijn stuk.

De achtervolgers

Wie, naast zijn vrouw, de mannen zijn die het de nummer1 van de wereld van een tweede groene jasje af moeten houden? Om te beginnen Colinn Morikawa, de Amerikaan die met een 69 als een van de weinige spelers (Kirk en Finau waren de andere twee) een score onder de zeventig binnen wist te brengen. Opvallend: die winst stond al na drie holes op het bord met drie birdies op de eerste drie holes en vanaf hole negen tot het eind maakte hij nog louter parren. Met -6 is hij de eerste achtervolger, maar ook Max Homa (-5), Ludvig Aberg (-4) en Bryson DeChambeau (-3) zullen nog met een gevoel van hoop aan de slotdag beginnen.

Het is pas het eerste Major voor Aberg maar dat is tot nu toe geen moment te merken.

Tiger lijdt

Dat Woods het weekend haalde was eigenlijk al uitzonderlijk te noemen. Nauwelijks wedstrijdritme in de pijnlijke benen en toch de schifting overleven in een toernooi waar veel grote namen vroegtijdig naar huis moesten. Voor Woods was alleen het halen van het weekend niet genoeg, zo liet hij na afloop van de tweede ronde weten: 'Ik sta maar een slag of zes achter, dat betekent dat ik een kans heb bij het ingaan van het weekend', liet hij ambitieus weten.

Bij het ingaan van de vierde ronde weet hij echter dat daar geen sprake meer van kan zijn en zal hij vooral blij zij dát hij nog kan starten op zondag. 'Mijn team zal er hard voor moeten werken en ik zal een lange warming-up nodig hebben, maar we gaan er voor zorgen dat ik morgen aan de start sta', klonk het strijdvaardig na een derde ronde waarin hij niet alleen zijn hoogste score in The Masters ooit noteerde (82) maar hij vooral zichtbaar pijn leed.

De eerste holes ging het nog wel, maar het leek of zijn lichaam het na twee opeenvolgende dubbel bogeys (op 7 en 8) de pijp aan Maarten gaf. Het lopen ging nog wel, maar bukken bleek steeds moeilijker en dat was uiteindelijk te zien aan de score ook met 42 slagen over de eerste negen en nog eens 40 over de tweede negen waardoor hij van de 22ste plaats wegzakte naar de 52ste plaats op het leaderboard.

Winnen zit er dus niet meer in voor de vijfvoudig kampioen maar het applaus dat hij krijgt bij het oplopen van de laatste hole zal er vanavond niet minder om zijn.

Het was ronduit pijnlijk om Woods te zien lijden.

De laatste ronde van The Masters wordt zondag live uitgezonden op Ziggo Sport. Vanaf 16.15 de Featured Groups, vanaf 17.45 volgt Amen Corner, en vanaf 20.00 tot het slot van het toernooi live de ontknoping.

Tour
  • Golffile