Opvallend: mannen van The Masters

The Masters zitten er weer op. Dit viel ons bij het eerste Major van het seizoen.

augusta

Aan Augusta National mankeert niets

Elk jaar komt de vraag wel weer eens voorbij. In hoeverre is Augusta National nog bestand tegen het geweld van de spelers anno 2024, hoe ver kan je de baan nog verlengen en in hoeverre is de verdediging van de baan nu niet erg gekunsteld? Het antwoord op drie bovengenoemde vragen: ja prima, niet veel verder, en nee, zeker niet. Natuurlijk, de wind hielp mee om de score niet al te laat te laten worden, maar de greens werden zaterdag zó moeilijk speelbaar dat er 's nachts zelfs gesproeid werd om deze wat zachter te krijgen. De baan werd daardoor iets beter speelbaar maar met een winnende score van -11 en nauwelijks scores onder de zeventig in het weekend liet de oude vos andermaal zijn tanden zien.

Scottie is de man

Die -11 kwam dus op naam van Scottie Scheffler. De nummer 1 van de wereld ging als huizenhoge favoriet naar het eerste Major en maakte die rol meer dan waar. Niet met spectaculair golf, wel met oerdegelijk golf liet hij de rest van het veld ruim zijn hielen zien. Men zegt wel dat het toernooi eigenlijk pas begint als de tweede negen op zondag worden gespeeld, maar dat was nu het moment dat de Texaan de deur definitief in het slot gooide. Met nog tien holes te gaan mochten vier man hopen op het groene jasje, maar daar was al snel niets meer van over. Met akelige precisie speelde Scheffler de concurrentie naar huis, een plek waar hij zelf ook heel snel heen ging, zo liet hij na afloop in de Butler Cabin weten: gelukkig voor hem hoefde hij het toernooi niet vroegtijdig te verlaten omdat de geboorte van zijn eerste kind zich aandiende en kan hij nu thuis, met het groen jasje aan, de eerste flesjes gaan geven.

Tiger blijft de man

Zelden zal het applaus voor een nummer 1 zo langdurig en warm geweest zijn als voor Tiger Woods na 72 holes. Hoewel de vijfvoudig kampioen na het halen van de cut nog ambitieus liet weten de leiders nog in zicht te hebben, bleken 72 holes voor het pijnlijke lichaam toch veel te veel. Twee hoge scores in het weekend zorgden ervoor dat hij van de spelers die het weekend haalden als allerlaatste eindigde maar uiteindelijk overheerste ook bij hem de tevredenheid dat hij het toernooi uit wist te spelen en was hij er van overtuigd fit genoeg te zijn om ook de volgende drie Majors van start te kunnen gaan. Al is het voor Woods te hopen dat dat met minder pijn gepaard zal gaan want, oh, wat was het zichtbaar dat de geest misschien nog wel wil maar dat het lichaam die mening niet bepaald deelt.

Greg Norman

Hoewel iedereen hoorde dat er het hardst geklapt werd voor Woods en Scheffler zal Greg Norman vast beweren dat het applaus dat híj de hele tijd kreeg toch écht harder was. De chef van LIV Golf liet deze week zijn gezicht weer zien op Augusta National (hij moest daarvoor wel een kaartje op de zwarte markt kopen...een schande vond kamp Norman het) en claimde na afloop dat hij door duizenden mensen - sommigen tot tranen toe geroerd zelfs - was aangesproken op al het goede dat hij voor golf doet. 'Mijn hand doet nog pijn van al dat schudden', schreef hij op social media.

Man, man, man...

Het verzoek van de organisatie aan Jason Day om van trui te wisselen. Het uit de grond trekken van een informatiebord door Bryson DeChambeau. Amateur Neal Shipley die op de slotdag met Woods mocht spelen en de dag van zijn leven had. De fraaie level par slotronde van José Maria Olazábal en even fraaie 45ste plaats. De negen van Jordan Spieth op de par-5 vijftiende. De van vijf centimeter afstand gemiste putt van Hovland. De +2 van de 88-jarige Gary Player in de Par-3 contest. De handdruk van Tiger Woods en commentator Verne Lundquist achter de green van hole 16 bij het afscheid van de stem van het toernooi. De meer dan indrukwekkende tweede plaats van Ludvig Aberg bij zijn debuut op The Masters. Man, man, man...wat gebeurde er weer veel de afgelopen week.

Jammer dat we weer een jaar moeten wachten.

World
  • Golffile, Pro Shots