Drie leiders in The Masters

Max Homa, Scottie Scheffler en Bryson DeChambeau staan na 36 holes op zes onder par … Tiger Woods vestigt record … titelverdediger Rahm waarschijnlijk te ver achterop … wind was dé factor op dag twee

Scheffler

Eerst maar even het weer voor zaterdag: Het wordt zonnig en de thermometer stijgt naar 25 graden. Er is wel wind, maar niet zoals veel als op vrijdag: uit het noordwesten met vlagen rond 5 / 6 op de Schaal van Beaufort.
In ronde twee joeg de forse westenwind de scores op: 75,079 met weliswaar 225 birdies maar ook 380 bogeys en 58 double bogeys of erger – zoals de 9 die oud-winnaar Jordan Spieth op de par-5 vijftiende liet noteren.
Enfin, na 36 holes gaan drie spelers met -6 aan de leiding: Scottie Scheffler (foto boven), de nummer een van de wereld, Max Homa, elfde op deze ranking en Bryson DeChambeau, een van de notoire bad boys van de LIV Golf League. Hij is officieel de nummer 210 van de wereld maar krijgt zoals bekend geen punten voor prestaties op de 54-holes toernooien van zijn circuit.
Homa ging in 71 slagen rond, DeChambeau in 73 en Scheffler in 72.
Er was vrijdag maar één speler die echt ‘windvast’ was en onder de 70 dook: Ludvig Aberg, die als eerste speler in 45 jaar als rookie kan winnen. De Zweed had 69 slagen nodig voor de tweede ronde en is met -2 zevende.

Favorieten
Maar hoeveel spelers zijn er na 36 holes nog reële kanshebbers?
We kijken naar de historie: 36 van de laatste 37 winnaars van The Masters, inclusief die in de laatste twaalf edities, stonden tiende of beter na 36 holes. De grootste achterstand die na twee ronden werd overbrugd: acht slagen. Jack Burke Jr. deed dat in 1956.
De top-10 nu: dat zijn veertien spelers en die hebben maximaal vijf slagen achterstand op de drie koplopers. Een totaal van 29 spelers staat op acht slagen of minder van het leidende drietal.

Record
Tiger Woods oogde soms breekbaar, maar haalde op wilskracht toch de cut die op 150, zes boven par, lag. Woods kwam uit op 73-71 (+1) voor een gedeelde 22ste plaats. De man die vijf keer won op Augusta National haalde voor de 24ste opeenvolgende keer het weekeinde – een nieuw record.

Kleurloos
Titelverdediger Jon Rahm is met 73-76 en is met +5 gedeeld 44ste. Grote namen die naar huis moesten: Jordan Spieth, Dustin Johnson, Justin Thomas, Wyndham Clark, Viktor Hovland, Sam Burns, Sergio Garcia en Justin Rose.

Geen Career Grand Slam
Rory McIlroy staat met +4 (71-77) 35ste en gaat niet doen wat Woods, Nicklaus, Players, Sarazen en Hogan wel deden: alle Majors minimaal één keer winnen

Strokes Gained
De ranking van de drie leiders (tee, approach, kort spelen en putten)
DeChambeau 1-14-55-6; Homa 42-3-29-5; Scheffler 4-12-2-33

Startlijst
De eerste spelers gaan om 15.35 uur onze tijd de baan in (livescoring vanaf dat tijdstip). Homa en DeChambeau – de laatste groep – om 20.45 uur.

Televisie
Ziggo Sport Golf brengt vanaf 15.35 uur live beelden van select groups:. Rickie Fowler / Hideki Matsuyama; Rory McIlroy / Camilo Villegas, Tiger Woods / Tyrrell Hatton en Ludvig Åberg / Matthieu Pavon.
Het ‘echte’ wedstrijdverslag wordt van 21.00 uur tot ongeveer 1.00 uur uitgezonden.

Tour
  • Golffile.ie