Popelen van ongeduld

We mogen weer!

De golfwereld hield de persconferentie ondanks alle uitgelekte informatie met ingehouden adem in de gaten. Vanaf 11 mei mag er weer buiten gesport worden. Dus óók gegolfd.
golfbaan

De Telegraaf viel woensdagmiddag de eer te beurt de primeur te hebben van het advies dat het OMT aan het kabinet zou hebben gegeven. De krant 'van wakker Nederland', meldde woensdagmiddag als eerste dat het OMT had vastgesteld dat 'Als mensen zich aan de geldende coronavoorschriften houden non-contactsporten binnenkort weer opgestart kunnen worden. De risico’s die met deze sporten gepaard gaan, zijn ’beheersbaar’.'

Hoewel dat duidelijk goed nieuws was, was daarmee nog niet gezegd dát golfbanen op korte termijn ook weer open zouden gaan. Immers, het was een advies dat door het kabinet niet opgevolgd hoefde te worden. De afgelopen periode echter voer de regering vrijwel blind op de adviezen van het crisisteam, dus het zou op zijn minst opvallend zijn als dat in dit geval niet zo zou zijn.

Om exact 19.16 uur woensdagavond bleek dat het eerder uitgelekte advies volledig wordt opgevolgd, waardoor er in principe weer gespeeld mag worden vanaf 11 mei.

Het 'in principe' zit hem in het feit dat de banen wel moeten werken met goedgekeurde protocollen en inachtneming van de veiligheidseisen. Wát die eisen naast de inmiddels befaamde 'anderhalf meter' nog meer behelst zal de komende uren duidelijk worden als er op de site van de Rijksoverheid ongetwijfeld nadere informatie zal worden gedeeld. Op de site van de NGF staat een overzicht met antwoorden op de meestgestelde vragen en deze pagina zal steeds als er nieuwe antwoorden zijn worden aangevuld.

Sinds een groot aantal banen vorige week voor jeugdspelers de deuren openden, is in elk geval al veel ervaring opgedaan met de eisen van het RIVM en de wijze waarop die in te passen zijn in het golfverkeer.

Lodewijk Klootwijk, directeur van de NVG: 'We hebben eigenlijk helemaal geen enkel probleem gehoord de afgelopen week. Er waren hier en daar wat gemeentes waar het bij de opstart even wat moeilijk ging, maar over het algemeen kan je stellen dat het een succesvolle herstart voor kinderen is geweest. Natuurlijk stemt dat hoopvol voor een verdere openstelling, al zal daar hier en daar nog wel wat werk voor moeten worden verzet. Zo zijn we, op basis van de jeugdprotocollen druk bezig geweest de eerder aangeleverde protocollen aan te passen en hopen we zodra dat kan zo snel mogelijk de baan weer in te kunnen.'

Rutte en De Jonge benadrukten tijdens de persconferentie meer dan eens dat de versoepeling alleen maar werkt als iedereen de afspraken naleeft: thuisblijven als je je niet goed voelt, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand en houd rekening met elkaar.

Oók op de golfbaan.

Of, zoals NGF-directeur Jeroen Stevens in een eerste reactie liet weten: 'Ik ben heel opgelucht en blij voor iedereen, maar we hebben wel een heel grote verantwoordelijkheid nu.'

Laatste nieuws