Hou je spin op peil

Krijg je maar geen spin op je wedges? Misschien hebben je groeven hun beste tijd wel gehad. Even checken dus.

Hou je spin op peil

Jordan Spieth vervangt zijn 60º wedge om de drie toernooien en zijn drie andere wedges wisselt hij om de paar maanden om ervoor te zorgen dat hij voldoende spin blijft genereren. 'Spin betekent immers controle', aldus de Masters-kampioen van 2015. Een amateur hoeft gelukkig niet zo snel aan nieuwe wedges te denken, maar wanneer zijn je groeven zó versleten dat je het jezelf moeilijker maakt dan nodig is? Titleist besloot dit te testen. 

Ze sleutelden een swingrobot in elkaar, zochten een volledig vlakke green en sloegen ballen met Vokey SM7 wedges die net uit het schap waren getrokken, 75 ronden waren gebruikt en al 125 ronden in de tas zaten (zie kader). De verse groeven lanceerden de bal lager, maar genereerden 2000 rotaties per minuut meer spin dan de oudste wedge, wat resulteerde in 3 meter rol in plaats van 7,5 meter – dat scheelt, vooral als de vlag lastig staat en je weinig green hebt om mee te werken.

De test liet zien dat je na zo'n 75 ronden al flink wat spin (lees: controle) begint te verliezen, wat je prestaties kan beïnvloeden. Als je veel op je korte spel traint, kan dit nog sneller gaan en hou vooral je sandwedge in de gaten: zand werkt als schuurpapier op je groeven. 

Titleist geeft zijn Vokey wedges een hittebehandeling om de slijtage van de het clubblad te beperken, maar alle groeven slijten na verloop van tijd. Als jouw wedge lijkt op de rechterafbeelding (of er zelfs erger aan toe is), grijpen de groeven niet meer zo goed in de cover van de bal, waardoor deze over het clubblad omhoog glijdt. Hij vliegt dan hoger en spint minder. Als dit gebeurt kan het geen kwaad kan om te checken of je met verse groeven niet meer up-and-downs maakt. Meer spin betekent meer controle en dus – niet onbelangrijk – meer vertrouwen om de bal dicht bij de hole te krijgen.

Vergeet overigens niet dat een premium bal met een dunne cover van urethaan veel meer spint dan een harde one-piece bal. Gelukkig zijn er zijn tegenwoordig voldoende ballen verkrijgbaar met een zachte cover waar nieuwe groeven hun tanden in kunnen zetten. 

Hoe snel slijten wedgegroeven?
Gebruikt –– Vertrekhoek –– Spin –– Rol

0 ronden –– 33º –– 8500 rpm –– 3 meter
75 ronden –– 34º –– 7700 rpm –– 5,5 meter
125 ronden –– 35º –– 6500 rpm –– 7,5 meter