Regelgevende instanties beperken tv-scheidsrechter

Niet de HD kwaliteiten van tv en video bepalen de wedstrijd maar de integriteit van de spelers.

Er moest eerst een klein drama gebeuren voor werd ingegrepen, maar met de gisteren bekend gemaakte decision leggen de R&A en de USGA de verantwoordelijkheid van het naleven van de Regels weer vooral bij de spelers en niet bij de fanatieke thuisscheidsrechter.

 'We hebben de impact van het gebruik van videobeelden goed bekeken en vonden dat we een decision in moest voeren, die meer duidelijkheid geeft op dit gebied. Golf is een spel van integriteit, altijd geweest, en dat willen we graag zo houden. We willen uit blijven gaan van de afweging van de speler en niet van wat er technisch allemaal mogelijk is', zei Martin Slumbers van de R&A in een verklaring na het bekend maken van de nieuwe decision.

De nieuwe regeling komt er op neer dat als een regelovertreding niet met het blote oog waarneembaar was, en de speler naar eer en geweten gehandeld heeft, er geen straffen kunnen worden uitgedeeld als na nadere bestudering van hig-res, super-slow-motion beelden, blijkt dat (bijvoorbeeld) een bal niet op de juiste plaats is teruggelegd of er (net) niet op de juiste plaats wordt gedropt bij een in het water geslagen bal.

De invoering van de decision is een direct gevolg van de vier strafslagen die Lexi Thompson begin april opliep nadat een tv-kijker op had gemerkt dat ze haar bal enkele millimeters naast de correcte plek had teruggelegd en daarvoor de volgende dag zoveel strafslagen kreeg dat ze haar winnende positie zag verdampen en uiteindelijk de play-off verloor.

De R&A, de USGA en afgevaardigden van de grote circuits hebben nog geen beslissing genomen over het eventueel helemaal buitenspel zetten van tv-kijkers, een wens die veel mensen, en spelers, hebben.

(Foto: Getty Images / Lexi Thompson heeft net de play-off verloren nadat ze vier strafslagen had gekregen)