'Nog meer lengte onwenselijk'

De afstand die de bal vliegt mag niet verder toenemen, aldus de regelgevende organen. Maar hoe ze dat precies willen bereiken, is nog onduidelijk.

Meer lengte onwenselijk

Bijna twee jaar lang broedden de R&A en USGA op het Distance Insights Project, een onderzoek naar de effecten van de steeds grotere afstanden die golfers de afgelopen honderd jaar zijn gaan slaan.

Zestien pagina's beslaat de conclusie, maar je kunt het ook in één zin zeggen: langere afstanden, langere banen en langere rondjes zijn niet goed voor golf.

Volgens de regelgevende organen staan we op een kantelpunt.

De afgelopen eeuw is elke generatie golfers verder gaan slaan en die trend moet worden doorbroken. Golf is meer dan ver slaan, maar het strategische aspect sneeuwt steeds meer onder.

En de banen groeien mee of zullen dit gaan doen, niet alleen de topbanen, maar ook de baan om de hoek. Dat kost geld, is niet goed voor de duurzaamheid en maakt het spel minder leuk voor amateurs die niet zo ver slaan.

De trend van 'langer, langer, langer' moet dus worden doorbroken. Maar hoe?

Het is duidelijk dat de toegenomen fysieke kracht en hardere banen (door minder bewatering) een rol spelen in de toenemende driving distance, maar de focus lijkt toch vooral te liggen op equipment.

Het rapport zegt dat er zal worden gekeken naar aanpassingen in de regels om de afstanden in toom te houden. Dan kun je denken aan limieten voor clubs en ballen, maar wellicht ook aan de invoering van lokale regels met betrekking tot equipment in bepaalde toernooien.

Het is onwaarschijnlijk dat er aparte regels voor professionals en amateurs komen – beiden spelen het spel al eeuwen lang op dezelfde manier – maar uitzonderingen door middel van local rules bieden wellicht enige flexibiliteit.

Het rapport bevat geen voorstellen of beslissingen om het probleem aan te pakken, maar het is duidelijk dat er geen taboes zijn in de zoektocht naar manieren om de afstanden in te perken – dus ook de equipmentproducenten kunnen hun borst nat maken.

Het afstandsprobleem heeft zich volgens het Distance Insights Project de afgelopen honderd jaar opgebouwd en qua oplossingen zal het ook een kwestie van een lange adem zijn, maar de boodschap van de R&A en USGA is duidelijk: enough is enough.

Wordt vervolgd.