Bobo’s ongerust over verre drives

De jaarlijkse studie stemt de R&A en de USGA niet vrolijk. Maar de rest van de wereld haalt de schouders op

Drives

De drives op de grote Tours waren in 2017 gemiddeld drie yards, 2,75 meter, langer dan in 2016 Dat is de voornaamste conclusie van de nieuwe Distance Study die de Royal and Ancient en de United States Golf Federation deze week hebben gepubliceerd.

De twee wetgevende organen van de golfwereld zijn in 2015 begonnen hun bevindingen – gebaseerd op de statistieken van de belangrijkste professionele circuits – op papier te zetten.

‘De edities van 2015 en 2016 lieten zien dat er sinds 2003 per jaar gemiddeld 0,2 yard bij kwam. De data van 2017 laten een afwijking van die trend zien’, concluderen de R&A en de USGA in het begeleidend schrijven.’

De beide organisaties vindt de toename van gemiddeld drie yards ‘ongewoon’ en ‘verontrustend’.

‘Er is een nadere bestudering en monitoring nodig om helemaal te begrijpen wat de oorzaken en de gevolgen zijn’, stellen de R&A en de USGA.

Zij stellen dat een toename van de lengte van de drives bijdragen aan de vraag – op alle speelniveaus - naar langere, moeilijkere banen die meer grondstoffen vereisen. ‘Deze trends kunnen invloed hebben op de kosten van het beheren van golfbanen en zet de positie van golfbanen als het gaat om het milieu en hun plaats in het landschap verder onder druk’, menen de R&A en de USGA.

Daarnaast is er de vrees dat de er een onbalans ontstaat als het gaat om de verhouding tussen vaardigheid en technologie. Er is een balans nodig, zeggen de organisaties, om de integriteit te bevorderen.

Maar nu al besluiten om ‘iets’ aan de bal of de drivers te doen, dat vinden de R&A en de USGA te vroeg: ‘We zullen een zinvol gesprek voeren over de gevolgen van [meer] lengte voor er specifieke voorstellen worden gedaan’. Dat is een verkapte oproep aan andere partijen (lees: de equipmentleveranciers) om dat gesprek aan te gaan. Dat zou dan de komende maanden moeten gebeuren.



Maar een aantal partijen in golf reageerde al meteen. En gezien de toon van die reacties lijkt dat voorgenomen gesprek een pittige toon te gaan krijgen.



De PGA of America – de organisatie van clubpro’s – ziet maatregelen om de afstanden vanaf de tee terug te dringen niet direct zitten.

CEO Pete Bevacqua: ‘Als ik mij baseer op de informatie die ik heb gezien, zijn we bijzonder sceptisch dat [het invoeren van] een bal die minder ver vliegt in het belang van de sport is en onze gezamenlijke inspanningen om golf te laten groeien.’

De commissioner van de PGA Tour, Jay Monahan, toonde zich niet onder de indruk van de cijfers en grafieken in het rapport van de R&A en USGA.



‘We geloven niet dat de trends een significante of abnormale toename van de afstanden tussen 2003 en 2016 tot 2017 laten zien. Maar we zullen met de R&A, de USGA en andere stakeholders blijven samenwerken. We zullen onze data blijven delen als het gaat om het monitoren van deze trends – zoals we al sinds 2003 doen. We hopen dat onze inzichten op één lijn zullen komen.’

Titleist – de grootste ballenfabrikant van de wereld – ziet ook niets in maatregelen. Men blijft van mening dat de huidige regels op het gebied van equipment afdoende zijn en dat de recente toename van de lengte van de drives niet moeten leiden tot nieuwe restricties.

Het ziet er dus niet naar uit dat er overeenstemming zal komen in golfland. De grootste fabrikant en de grootste Tour zien niets in eventuele maatregelen. Het wachten is op het volgende rapport, dat begin 2019 zal uitkomen. Een nieuwe kans op nieuwe discussies.

Die weer tot niets leiden. De wetgevende organisaties zullen weinig trek hebben in een mogelijke juridische strijd, waarin alleen de dure Amerikaanse advocatenkantoren profijt van hebben.



De opmerking van de topman van de PGA of America snijdt hout: de grote partijen in het mondiale golf moeten zich op andere zaken dan verre drives richten als het er om gaat om meer mensen aan het golfen te krijgen én ze (meer) te laten blijven spelen.



En dan nog dit: de R&A en de USGA hebben het over een mogelijke disbalans tussen vaardigheid en materiaal. Men vergeet echter dat de topgolfers van nu veel en veel fitter en vaak ook sterker zijn dan hun collega’s van pakweg twintig, dertig jaar geleden. Bovendien hebben de kampioenen van nu dankzij een betere coaching en betere analyseapparatuur (Trackman!) meer mogelijkheden om hun swing te perfectioneren.

Onderaan het stukje op de site van de R&A staat een linkje om het volledige rapport te downloaden.