Aftellen tot Parijs

Deze week begint in Praag de kwalificatieperiode voor het Europese Ryder Cup-team.

Deze week begint in Praag de kwalificatieperiode voor het Europese Ryder Cup-team.

Om de équipe zo sterk mogelijk te maken, zijn de spelregels ten opzichte van 2016 veranderd.

Op die manier wil de Europese Tour van 28 tot en met 30 september 2018 op Le Golf National het sterkst mogelijke team aan de start brengen.

In de eerste plaats mag captain Thomas Björn vier wildcards verstrekken. Dat waren er – sinds er vanaf 1979 sprake is van een Europees team – eerst twee, daarna nul (1983), vervolgens drie (1985 tot en met 1993), daarna weer twee (1995 tot en met 2008) en even drie (2010).

José Maria Olazabal vond in 2012 dat hij er aan twee wel voldoende had (het wonder van Medinah, weet je nog). Maar in 2014 en 2016 hadden respectievelijk Paul McGinley en Darren Clarke weer drie wildcards op zak.

Nu dus voor het eerst vier, in navolging van de Amerikanen die een paar jaar geleden – wanhopig door alle Europese successen – hun captain al vier aanwijsplekken gaven.

Vier mannen spelen zich in het team op basis van de punten die zijn behaald voor de wereldranglijst. Vier anderen verdienen hun plaats met het prijzengeld dat meetelt voor de Europese jaarranking, The Race to Dubai.

Om de kans op een team met spelers die vorm zijn te vergroten, tellen de resultaten vanaf eind mei tot en met eind augustus 2018 zwaarder: ze worden met 1,5 vermenigvuldig.

Het laatste toernooi dat meetelt, is Made in Denmark, dat een paar jaar geleden van de grond kwam omdat Thomas Björn dat wilde.

Opvallend is dat in de weken dat er de hoog gedoteerde toernooien uit de zogenaamde Rolex Series op de kalender staan, er geen (wereldranglijst)punten behaald in bijvoorbeeld wedstrijden van de US Tour meetellen.

De Amerikanen zijn al op 1 januari van dit jaar met hun kwalificatiereeks begonnen.

Ook bij de titelverdedigers spelen acht mannen zich in het team. Captain Jim Furyk wijst in september 2018 vier spelers aan.

De Amerikaanse ranglijst ziet er zo uit.

Meer over Europa, Amerika en de Ryder Cup-kwalificatie


Foto boven: captain Thomas Björn voor de Arc de Triomphe (Getty Images)