20 +1 jaar Woods

Het is vandaag 21 jaar geleden dat Tiger Woods zijn professionele debuut maakte.

Het is vandaag 21 jaar geleden dat Tiger Woods zijn professionele debuut maakte.

Op 29 augustus 1996 sloeg de toen 20-jarige Woods af in het Greater Milwaukee Open, op de baan van de Deer Park Golf Club. Alles was nieuw voor de jongeman die een week eerder voor de derde achtereenvolgende keer het U.S. Amateur had gewonnen. Ook dat hij een inschrijfgeld van honderd dollar moest betalen.

Dat had Woods niet op zak en dus moest (coach) Butch Harmon het geld voorschieten. En dat ondanks de veertig miljoen die Tiger Woods contractueel met Nike overeen was gekomen.

Woods opende met een 67 op de par-71 baan en hij voegde daar op vrijdag een 69 aan toe. Met een totaal van zes onder stond Woods gedeeld dertigste, op acht slagen van leider Nolan Henke.

Woods speelde de derde en vierde ronde in respectievelijk 73 en 68 voor een score van zeven onder en een gedeelde zestigste plaats. Loren Roberts won - na een play-off - met een totaal van negentien onder par.

Maar de jonge Tiger vestigde in ronde 4 toch de aandacht op zich: op de 185 meter lange par-3 veertiende maakte hij met een ijzer-6 een hole-in-one.

Het Greater Milwaukee Open – inmiddels ter ziele – was in 1996 met 1,2 miljoen dollar gedoteerd en Woods kreeg 2.544 dollar overgemaakt.

Er waren spelers die dachten dat Tiger Woods de wildcards die hij kreeg goed kon gebruiken om zich voor te bereiden op de Qualifying School. Zij hadden echter niet goed ingeschat hoe sterk de jonge Tiger Was.

De week erna werd hij elfde in het Canadees Open, vervolgens vijfde in de Quad City Classic, derde in het B.C. Open. Hij won daarna in Las Vegas en twee weken later het Disney-toernooi in Orlando. Na acht toernooien werd hij met 790.594 dollar 24ste op de Money List.

Anno 2017 heeft de huidige nummer 24 van de FedEx Ranking, Kevin Chappell. Al 2,8 miljoen verdiend. En dat bedrag heeft hij voor een groot gedeelte te danken aan het onmiskenbare Woods-effect.

Foto boven: Woods tijdens de eerste ronde van het Greater Milwaukee Open 1996 (Getty Images)