Amerika wint Presidents Cup

Amerika wint Presidents Cup 19-11.

De Internationals wonnen de afsluitende singles met 7,5-4,5 maar konden niet voorkomen dat de Amerikanen met 19-11 voor de tiende keer in twaalf edities de Presidents Cup mee naar huis namen. President Trump overhandigde de trofee aan captain Steve Stricker.

De Amerikanen begonnen de slotdag met een enorme voorsprong (14,5-3,5) en hadden nog maar één punt nodig om het treffen tegen 'de rest van de wereld' te winnen. Sterker nog: als Kevin Chappel op zaterdag niet een putt van ruim een meter aan Anirban Lahiri had gegeven (voor de winst), was de Presidents Cup misschien al gespeeld voordat de singles waren begonnen.

Het winnende punt werd uiteindelijk binnengehaald door rookie Daniël Berger. Berger is pas 24, even oud als Jordan Spieth en Justin Thomas. Brooks Koepka en Patrick Reed zijn met 27 maar een paar jaar ouder en Rickie Fowler is ook pas 28. Deze 'jonkies' spelen zonder angst, willen ten koste van alles winnen en laten een 'on-Amerikaanse' teamspirit zien. Ze gaan samen op vakantie en gunnen elkaar de overwinning.

'Ze reizen samen en hebben lol samen', aldus vice-captain Davis Love III, die de Amerikanen vorig jaar naar een overwinning in de Ryder Cup leidde. 'Ze steunen elkaar. Dat was ook de boodschap: steun elkaar en luister niet naar de buitenwacht die zegt dat Amerikanen geen teamspelers zijn. Die gasten werken keihard. Soms willen ze té graag. Maar ik denk dat ze eindelijk hebben uitgevonden hoe ze moeten ontspannen en spelen.'

Ook de 47-jarige Phil Mickelson (die achter zijn rug om door zijn teamgenoten 'opa' werd genoemd) was onder de indruk. 'We hebben een dynamiek die ik nog nooit heb meegemaakt', aldus Lefty, die zijn honderdste wedstrijd in de Presidents Cup speelde.

'Die jonge gasten zijn niet alleen geweldige spelers, en bloedfanatiek, ze hebben kwaliteiten die decennia kosten om te ontwikkelen. En ze zijn oprecht blij met de successen van de anderen. Die steun, zelfs als ze tegen elkaar spelen, zorgt voor een speciaal soort energie en dynamiek in het team.'

Moet Europa zich zorgen maken voor de Ryder Cup?

Niet meer dan normaal. Het Amerikaanse team is altijd al zeer sterk 'in de diepte', maar matchplay is een spelvorm waarbij momentum net zo belangrijk is. En dat element is niet te 'vangen' of af te dwingen.

De Amerikanen kwamen vier dagen geleden geweldig uit de startblokken en gaven het initiatief nooit meer uit handen. Ze hadden vier dagen lang de wind mee. Maar als de putts en chips een keer aan de andere kant vallen, maken zelfvertrouwen en lol net zo snel plaats voor frustratie en onzekerheid.

Dit neemt niet weg dat Amerika een jonge generatie enorm getalenteerde spelers heeft, die weet wat winnen is en barst van het zelfvertrouwen. Ze zijn volgend jaar in Parijs dan ook beslist de favoriet. Maar als de afsluitende singles van de Presidents Cup iets duidelijk hebben gemaakt, dan is het dat Spieth, Thomas, Koepka en Reed ook kunnen verliezen.

Leaderboard