Blog - De terugkeer van Tiger - deel zoveel

Tiger Woods maakt na maanden blessureleed deze week zijn rentree. Maar wat mogen we van hem verwachten?
tiger woods

30 november is de dag van de terugkeer van Woods. De zoveelste terugkeer van Woods. Ouder, met schroefjes bij elkaar gehouden, ingehaald door de jeugd, nummer twaalfhonderdnogwat van de wereld. En toch zit ik donderdag – net als vorig jaar – met het bord op schoot klaar om maar geen slag te hoeven missen van zijn rentree in de Hero World Challenge.

'Die hele Tiger Woods is toch niets bijzonders?' Kan je het geloven dat ze dat tegen me zeiden?', zei een bevriende pro een paar dagen geleden met ogen als schoteltjes. Zijn vrienden en leerlingen snapten de ophef over Woods niet, konden niet begrijpen dat hij het al dagen had over de terugkeer van, nou ja, een oude man, iemand van vroeger. Nog net geen Jack Nicklaus of Arnold Palmer, maar dichterbij Greg Norman en Nick Faldo dan bij Jordan Spieth en Justin Thomas.

Kan je het een achttienjarige golfliefhebber kwalijk nemen dat hij niet per se op de terugkeer van Woods zit te wachten? Dat hij daar in elk geval niets bijzonders bij voelt? Rory, Jordan, Jason, DJ, Rickie, dat zijn hun helden.

Een kleine oprisping een half decennium geleden daargelaten, is het alweer tien jaar geleden dat Woods alleenheerser was in de golfwereld. Ruim twintig jaar verstreken sinds hij zijn debuut maakte. We zijn zeventien jaar na de Tigerslam. Tegenstanders legden zich bijna bij voorbaat neer bij een nederlaag als Woods op de startlijst stond. Dat achttienjarige talent van vandaag was toen nog niet eens tiener, stond meer op het schoolplein dan op de drivingrange. 'Wie is die hele Woods dan wel niet joh..?'. Je hoort het ze bijna zeggen.

Natuurlijk wordt Tiger Woods nooit meer zo overheersend als hij ooit was en is het ook hoogst twijfelachtig of hij nog opgewassen is tegen de next generation. Hoezeer zijn vrienden na oefenrondes ook jubelen over zijn swing, spel en afstand. Feit is dat Woods lang niet speelde, de rest van de golfwereld niet stilstond, en zijn onverwinnelijke aura opgelost is in een reeks van incidenten en blessures en – vooral – tijd.

Maar donderdag 30 november zullen de kijkcijfers hoog zijn. Op Ziggo Sport, op Sky, waar dan ook. Tiger Woods heeft de golfwereld zoveel gegeven dat de hoop dat hij ons nog eens wat geeft nooit helemaal weg is. 

Laatste nieuws