Zandstorm gooit roet in het eten Oman Open

Joost Luiten levert flink in door wind en fysiek ongemak

oman

De tweede dag van het Oman Open begon al stormachtig en moeilijk maar met het verstrijken van de uren werd het spelen steeds moeilijker. Zó moeilijk dat rond negen uur Nederlandse tijd de toeter klonk ten teken dat er niet meer verder gespeeld kon worden. Een beslissing die, ook na uren wachten, niet meer werd herzien. De tweede ronde kan pas op zaterdag worden voltooid.

Voor de vroeg spelende Joost Luiten is dat zowel goed als slecht nieuws. De titelverdediger had het zwaar op de baan waar hij vorig jaar nog triomfeerde. Niet alleen de wind speelde hem parten, ook een onwillig lichaam zat hem dwars. Een pijnlijke rug en ribklachten (zo werd gemeld vanuit Oman) zorgden ervoor dat de Nederlandse nummer 1 niet vrijuit kon swingen, en samen met de enorme wind zorgde dat ervoor dat hij een vrije val maakte op het leaderboard.

Na vijftien van de achttien holes vindt Luiten zichzelf terug op de gedeeld 65ste plaats met een score van +1 voor de wedstrijd, het gevolg van vier bogeys op de tweede dag. Op drie, vijf, veertien en zestien leverde de zesvoudig tourwinnaar een slag in, maar ook op veel andere holes worstelde Luiten zichtbaar.

Dat de toeter ging en hij niet meer naar buiten kon, was daarmee tegelijkertijd een zegen als een straf. Natuurlijk hoefde Luiten, net als de rest van het veld, niet meer te spelen in de nagenoeg onmogelijke omstandigheden (ballen waaiden van de green) en kon hij daardoor wellicht wat extra behandeling krijgen, de opgelopen schade was dermate groot dat de spelers die nog niet de baan in hoefden daar zaterdag zeker van zullen profiteren, al voegde Joachim B Hansen zich zonder zich iets van de zandstorm aan te trekken, bij koploper Kurt Kitayama.

Leaderboard

Tour
  • Getty Images