Deze Week: Luiten naar Mexico, Van Dam in Australië

Nederlandse nummer een in eerste grote mondiale krachtmeting van 2019 … Anne van Dam een van de topfavorieten in Australian Classic … Alps Tour start het golfjaar in Egypte

Joost Luiten

World Golf ChampionshipsToernooi: Mexico Championship

Data: 21 - 24 februari 2019

Baan: Club de Golf Chapultepec, Mexico City (Mex)

Lengte: 6.703 meter

Par: 71

Prijzengeld: $ 10.250.000

Punten voor Race to Dubai: 9.000

Mooie namen: Nagenoeg de gehele wereldtop is van de partij. In totaal doen er 72 spelers mee. De nummer een van de wereld, Justin Rose, blijft echter thuis. De winnaar van afgelopen zondag op Riviera, J.B. Holmes, gaat ook niet naar Mexico: hij had al een familievakantie geboekt. Voor het 'veld' is dat goed nieuws, want aan het langzame spel van Holmes komt maar geen einde. En natuurlijk grijpt de Tour niet in.

Andere opvallende afwezigen: de Australiërs Jason Day en Adam Scott. De laatste speelt dit jaar geen World Golf Championships omdat ze niet in zijn schema passen.

Nederlanders: Joost Luiten

Winnaar in 2018: Phil Mickelson (VS)

Laatste winnaars: 2018 – Phil Mickelson (VS), 2017 – Dustin Johnson (VS), 2016 – Adam Scott (Aus), 2015 – Dustin Johnson (VS), 2014 – Patrick Reed (VS).

Noot: van 2007 tot en met 2016 werd het kampioenschap gespeeld op Doral, tegenwoordig eigendom van de huidige bewoner van het Witte Huis.

Beste resultaat Nederlander: Joost Luiten werd in 2014 – op Doral dus – gedeeld dertiende. In 2017 eindigde hij op Chapultepec als gedeeld 25ste. Vorig jaar werd hij gedeeld 37ste.

Laatste vijf resultaten Luiten: 27-22-3-mc-6

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00-24.00 uur.

Bijzonderheden: De eerste belangrijke krachtmeting van het jaar en vanaf nu hebben we er tot en met augustus elke maand minimaal één.

Toen de reeks World Golf Championships in 1999 op Valderrama begon, was American Express de titelsponsor. Daarna namen CA en Cadillac het stokje over. Vanaf 2017 brengt een Mexicaans consortium het prijzengeld bij elkaar.

Op Chapultepec won Dustin Johnson in 2017 met een score van 270 slagen (-14). Vorig jaar was Phil Mickelson met 268 (-16) de beste, al moest hij wel in de play-off Justin Thomas van zich afschudden.

Joost Luiten deed in 2017 mee en hij werd op elf slagen van Johnson – met 71-67-71-72 – gedeeld 25ste. Een jaar later was er met 72-71-68-72 (-1) een 37ste plaats voor hem weggelegd. Dat was dus een achterstand van vijftien slagen op de winnaar.

Luiten mag dit jaar meedoen op basis van zijn plek bij de beste tien op de Europese Order of Merit op 11 februari jongstleden.

Ondanks die twee plaatsen in de middenmoot cashte Luiten flink in Mexico: omdat er geen cut is, krijgt iedereen een cheque in de bus. Die twee van Joost Luiten waren bij elkaar 136 duizend euro waard.

Het is de dertigste keer dat Joost Luiten een Major of World Golf Championship gaat spelen. Met zes zeges op de Europese Tour is hij een uitstekende speler – dat staat buiten kijf. Maar het is opmerkelijk dat de Nederlandse nummer een nog nooit een top-10 plaats in een van die grote kampioenschappen heeft behaald.

En dan nog dit (I): Chapultepec is een traditionele parkbaan, die dateert uit het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij kreeg ruim 45 jaar geleden een facelift. De course ligt een kilometer of twintig ten noordwesten van de stad.

En dan nog dit (II): omdat Mexico City op grote hoogte ligt (ruim twee kilometer), vliegt de bal bijna tien procent verder. Vorig jaar was de gemiddelde score van het veld 70,43. Er waren 170 ronden in level par en beter en 86 ronden boven par. De par-4 achtste was de lastigste, de par-5 vijftiende had de laagste gemiddelde score.

En dan nog dit (II): het verschil werd in 2018 vooral op de (poa annua) greens gemaakt. Van de spelers uit de top-10 scoorde het gros ook goed in de categorie strokes-gained-putting. Dat deed Joost Luiten twaalf maanden geleden juist niet. Hij was 57ste in dat klassement, met een verlies van 3,99 slagen ten opzichte van de rest van het veld

Daarnaast is het belangrijker om de bal recht dan ver te slaan. De rough bestaat uit het taaie kikuyu-gras en dan zijn er nog de vele bomen en struiken die in het spel kunnen komen..

Luiten sloeg de bal in de edite van 2018 goed. Kijken we naar zijn cijfers van de categorie 'strokes-gained-approaching'  dan stond hij elfde. Bijna niemand ook sloeg de bal gemiddeld dicht bij de pin. Maar ja, die putter....

En dan nog dit (III): Qua grassoorten is dit een ‘broertje’ van Riviera, waar afgelopen week het Genesis Los Angeles Open werd gespeeld.

En dan nog dit (IV): Tiger Woods won het kampioenschap zeven keer. In totaal was hij in achttien keer (!) de beste in een wedstrijd uit de reeks World Golf Championships. Op de all-time lijst is Dustin Johnson met vijf WGC-overwinningen de nummer twee. Woods speelde dit kampioenschap echter nog nooit op deze baan.

Starttijden dag 1 en 2 (pdf)

Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website Europese TourPGA Tour

Voor de iets mindere spelers heeft het Amerikaanse circuit deze week: het nog altijd met drie miljoen dollar gedoteerde Puerto Rico Open op de Coco Beach Golf & Country Club.

Dit wordt de elfde editie van een toernooi dat vorig jaar vanwege de naweeën van Hurricane Maria tot een ‘unofficial event’ werd verklaard.

De laatste officiële winnaar – in 2017 – was D.A. Points

Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA TourLPGA Tour

Na twee toernooien in Australie trekt de caravaan naar Azie, waar van 21 – 24 februari het Honda LPGA Thailand [Open] wordt gespeeld. De ranking van Anne van Dam is te laag om mee te doen aan het met 1,6 miljoen dollar gedoteerde toernooi.

Meer informatie en vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via site LPGA Tour

Ladies European Tour

Het seizoen 2019 wordt voortgezet in Australië. Van 21 – 24 februari staat de met 220 duizend euro gedoteerde Australian Ladies Classic op het programma.

Het 72-holes toernooi wordt gespeeld op de par-72 baan van het Bonville Golf Resort die een lengte van 5.714 meter heeft. Bonville ligt in Coffs Harbour, New South Wales.

Met een 78ste plaats op de wereldranglijst is Anne van Dam de hoogst gerankte speelster van het veld.

Meer informatie en vanaf woensdagavond 23.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour

Challenge Tour

Het afgelopen seizoen van de Europese eerste divisie begon eind maart. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Vooralsnog toont het overzicht van het seizoen 2019 echter helemaal niets en dat terwijl de spelers al lang in het bezit zijn van de vooralsnog ‘geheime kalender’.Pro Golf Tour

Van 3 – 5 maart wordt het eerstvolgende toernooi gespeeld, opnieuw in Marokko. En dan hebben we het over het met dertigduizend euro gedoteerde Open Madaef Golf op de Casa Green Golfclub bij Casablanca.

Meer informatie

Alps Tour

C’est Parti! De openingswedstrijd van het seizoen 2019, het Ein Bay Open, wordt van 19 – 21 februari gespeeld op de baan van het Egyptische Sokhna.

Meer informatie en scoring

Amateurs Internationaal

Aan de Spaans Amateur Kampioenschappen (27 februari - 3 maart) voor dames en heren doen veel Nederlanders mee.

Romy Meekers, Zhen Bontan en Danielle Modder zijn door de NGF ingeschreven. Coach is Dewi Claire Schreefel. Ook Anouk Sohier en Mayka Hoogeboom zijn in Spanje van de partij.

Jerry Ji, Kiet van der Weele en Dario Antonisse zijn de NGF-spelers die samen met coach Taco Remkes afreizen. Op eigen gelegenheid gaan Koen Kouwenaar, Nordin van Tilburg, Felix van Dijk, Thom Hoetmer en Bob Geurts

Meer informatie Spaans Amateur Dames

Meer informatie Spaans Amateur Heren

Deze week doen vier Nederlanders mee aan het Internationaal Spaans Amateur voor Senioren: Bart Nolte (winnaar in 2013), Pieter van Doorne, Danny van Soelen en Allard d’Engelbrouwer. Het kampioenschap wordt van 20 – 24 februari gespeeld op de baan van de Real Club Sevilla, waar Maarten Lafeber in 1997 het Spaans Amateur won door in de finale van Sergio Garcia te winnen.

Meer informatie en scoringNGF NationaalHet Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.

Op zaterdag 23 maart begint de Hoofdklasse van de NGF Competitie.

Volledige kalender 2019 (pdf)

Schema NGF Competitie 2019

Tour
  • Golfsupport.nl