Rahm beste in Dubai

Luiten eindigt seizoen met twintigste plaats

joost luiten

De ontknoping van het seizoen 2019 leek na nauwelijks een uur spelen al uit te draaien op een anti-climax. Jon Rahm en Miguel Lorenzo-Vera waren de dag weliswaar als gedeeld leider begonnen, na drie holes was het verschil al twee en na zeven holes - dankzij vijf birdies van de Spanjaard - zelfs zes. 

Rahm hoefde maar naar de bal te kijken en deze verdween in de hole - putts van tien en twintig meter vroeg in de ronde - terwijl de Fransman duidelijk op zoek was naar het goede gevoel.

Wie echter dacht dat het verschil van zes slagen voldoende was voor een triomftocht op weg naar het clubhuis, kwam bedrogen uit, en dat gold zeker voor de Spanjaard. In plaats van de wedstrijd rustig uit te spelen, maakte Rahm steeds meer water, met bogeys op acht, negen, dertien en vijftien waardoor het verschil kleiner en kleiner werd.

Lorenzo-Vera kwam niet meer langszij, maar bij het oplopen van de laatste tee was Rahm zijn voorsprong desondanks helemaal kwijt omdat Tommy Fleetwood met een 65 naar -18 was gegaan, dezelfde score als Rahm op de tee had. Maar Rahm maakte - vanuit de bunker - birdie op 18, ging naar -19 en legde daarmee niet alleen beslag op de titel in het laatste toernooi van het jaar en werd daardoor tevens de beste van het jaar.

'Ik kan wel huilen...ik kan het nauwelijks geloven. Ik stond zes slagen voor maar in deze sport heb je van die reeksen dat het even niet loopt. Helaas had ik dat vandaag vanaf hole acht, maar gelukkig was het niet fataal. Het is een geweldig jaar geweest. Dat ik na Seve de tweede Spanjaard ben die de Order of Merit win is iets wat ik echt nauwelijks kan bevatten', aldus de emotionele 25-jarige Spanjaard direct na afloop van het verlaten van de laatste green. 

Voor Joost Luiten eindigde het seizoen met een knal - een eagle op de par-5 achttiende - maar het was niet genoeg om te stijgen in het klassement. 

Na een goed begin van de ronde - birdies op vijf, zes en zeven - lukte het Luiten - tot de achttiende dus - nergens meer om slagen te winnen, maar leverde hij er wel vijf in dankzij bogeys op negen, tien, dertien, vijftien én zestien.

Dankzij de twee slagen winst op de finale hole van het seizoen tekende de Nederlandse nummer 1 voor een slotronde in 72 slagen en -3 voor de wedstrijd en weer een top-20 notering, de tiende in 24 starts. De 25e plaats op de Order of Merit - de zesde keer in de afgelopen tien jaar dat hij bij de beste dertig van het circuit eindigt - garandeert Luiten in elk geval een startbewijs voor The Open van volgend jaar. 

'The race ends here', zei de starter toen hij Rahm en Lorenzo-Vera om negen uur in de Nederlandse morgen de baan in stuurde. Uren later was het op de achttiende van Jumeirah Estates echt voorbij en zat het seizoen 2019 erop.

Volgende week begint de nieuwe race... Wie lost Jon Rahm af als kampioen?

Einduitslag

Tour
  • Getty Images