Deze Week: Anne in U.S. Open, Joost in Memorial

Tweede Major van seizoen voor Anne van Dam live op Ziggo Sport Extra … Drie Nederlanders in Belgian Knockout … Joost Luiten te gast bij Jack

memorial

Europese Tour

Toernooi: Belgian Knockout

Data: 30 mei – 2 juni 2019

Baan: Rinkven International Golfclub, Schilde, Provincie Antwerpen (B)

Lengte: 6.231 meter

Par: 71

Prijzengeld: € 1.000.000

Punten Race to Dubai: 2.000

Mooie namen: Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts, Thomas Detry, Bern Wiesberger, Alexander Levy, Adrian Otaegui, Marcus Kinhult en Tom Lewis

Nederlanders: Daan Huizing, Darius van Driel en Rowin Caron (wildcard)

Winnaar in 2018: Adrian Otaeagui (Spa)

Laatste winnaars: 2018 – Adrian Otaegui (Spa)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 12.00-14.00 uur en van 16.00-19.00 uur. Zaterdag van 13.00-17.30 uur en zondag van 12.30-17.30 uur.

Bijzonderheden: Joost Luiten woont zo ongeveer om de hoek, maar het is al enige tijd duidelijk dat de Nederlandse nummer een Rinkven links liet liggen. Gelukkig voor hem is er een alternatief: The Memorial, de klassieker van Jack Nicklaus in Ohio. Darius van Driel, Daan Huizing en Rowin Caron moeten de Nederlandse eer hooghouden en het zou al een prestatie op zich zijn als een van hen zich door de strokeplay-kwalificaties heen kan werken. Op vrijdag wordt duidelijk welke 64 spelers zich voor het weekeinde plaatsen. Vorig jaar was er een play-off met een behoorlijk aantal spelers nodig om exact op 64 uit te komen. Er zijn vervolgens twee groepen van 32 en die spelen strokeplaymatches over negen holes. In golf heet dat medal matchplay. Uiteindelijk blijven er logischerwijs twee spelers over die op zondagmiddag om het ‘goud’ strijden.

Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

PGA Tour

Toernooi: The Memorial Tournament

Data: 30 mei – 2 juni 2019

Baan: Muirfield Village Golfclub, Dublin, Ohio (VS)

Lengte: 6.759 meter Par: 72

Prijzengeld: $ 9.100.000

Mooie namen: Tiger Woods, Justin Rose, Jason Day, Bryson DeChambeau, Phil Mickelson, Justin Thomas, Jordan Spieth, Rickie Fowler, Rory McIlroy en Tony Finau

Nederlanders: Joost Luiten

Winnaar in 2018: Justin Rose (Eng)

Laatste winnaars: 2018 – Justin Rose (Eng), 2017 – Jason Dufner (VS), 2016 – William McGirt (VS), 2015 – David Lingmerth (Zwe), 2014 – Hideki Matsuyama (Jap)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.30-0.30 uur. Zaterdag en zondag van 18.30-24.00 uur.

Bijzonderheden: Buitengewoon jammer dat de hoofdrolspelers van het PGA Championship niet van de partij zijn. Dustin Johnson en Brooks Koepka hebben kennelijk geen boodschap aan het feit dat de grote Jack Nicklaus de gastheer is. Tiger Woods heeft wél het fatsoen om The Memorial te spelen. Hij won het kampioenschap in 1999, 2000, 2001, 2009 en 2012. Het blijft overigens natuurlijk vreemd dat Koepka nu vier Majors heeft gewonnen en niet meer dan twee reguliere toernooien van de PGA Tour, waarvan maar één in de VS. Enfin. Er blijft voldoende te genieten over op de meer dan uitstekende parkbaan, die ook al gastheer is geweest van de Ryder Cup, de Solheim Cup én de Presidents Cup. Joost Luiten deed in 2011 al een keer mee, maar hij werd toen in de eerste ronde gediskwalificeerd. Dit was alweer acht jaar geleden de officiële verklaring van de PGA Tour: Joost Luiten, a 25-year-old golfer from The Netherlands, was disqualified Thursday for signing an incorrect scorecard. In a post-round discussion with a PGA TOUR rules official, Luiten was found to be in violation of Rule 18-2b (ball at rest moves after address) on the 11th hole. The Dutchman was then assessed an additional penalty for violation of Rule 20-7b (playing from a wrong place). His correct score should have been a 78 but Luiten, who ranks 85th on the European Tour money list, signed for a 76. Luiten was unaware he had addressed the ball since he had not grounded his club. In a lateral water hazard, though, the player is considered to have addressed the ball after taking a stance. Rolf Muntz en Reinier Saxton mochten ooit op basis van hun zege in The Amateur meedoen. Muntz miste de cut, maar Saxton speelde vier ronden en werd met 69-75-72-78 gedeeld 53ste.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

Majors

Toernooi: U.S. Women’s Open

Data: 30 mei – 2 juni

Baan: Country Club of Charleston, Charleston, South Carolina (VS

Lengte: 6.156 meter

Par: 72

Prijzengeld: $ 5.000.0000 Mooie namen: de hele wereldtop is aanwezig

Nederlanders: Anne van Dam

Winnaar in 2018: Ariya Jutanugarn (Tha)

Laatste winnaars: 2018 - Ariya Jutanugarn (Tha) 2017 – Sung Hyun Park (Z-K), 2016 – Brittany Lang (VS), 2015 – In Gee Chun (Z-K), 2014 – Michelle Wie (VS)

Televisie: Vier dagen LIVE op Ziggo Sport Extra. Donderdag en vrijdag van 20.30-1.30 uur. Zaterdag en zondag van 20.00-1.00 uur.

Bijzonderheden: De laatste Europese winnares van het U.S. Women’s Open was Annika Sorenstam. Daarna waren het vooral de Amerikanen en de Zuid-Amerikanen die de dienst uitmaakten.

Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website USG

Challenge Tour

Volgende week gaan de heren verder met het seizoen 2019. Van 6 – 9 juni staat het Zwitsers Challenge Open op het programma.

Schema 2019 Challenge Tour

Pro Golf Tour

Zondag begint het KUHN Maßkonfektion Open 2019. De heren van het circuit der hoopvollen hoeven maar een klein stukje te rijden naar dit toernooi dat even ten zuidwesten van Frankfurt am Main wordt gespeeld. Negen landgenoten starten de auto in de hoop op een goede week in dit driedaagse toernooi.

Livescoring vanaf zondag

Alps Tour

De alpen zijn in geen velden of wegen te bekennen bij de volgende wedstrijd van de Alps Tour. Op 6 juni is Guadeloupe gastheer van het satellietcircuit.

Website Alps Tour

Symetra Tour

Van 31 mei tot en met 2 juni wordt het Valley Forge Invitational gespeeld. Dewi Weber speelde tot deze week alles en laat even een week lopen. 

Leaderboard Symetra Tour

Asian Tour

De Asian Tour heeft zoals gebruikelijk veel gaten in het schema in deze tijd van het jaar. Pas op 20 juni staat de volgende wedstrijd op de rol. Website Asian Tour

Amateurs

Topgolf binnen de landsgrenzen, na de ontknoping van de Hoofdklasse kan je ook deze week veel van de beste amateurs in actie zien. Op de Noordwijkse wordt het Nationaal Strokeplay Kampioenschap voor zowel de dames als de heren gespeeld. Gaat dat zien! Iets verder weg, in Duitsland, staat het German Boys and Girls Open op de rol met in het veld onder meer Piet-Hein Bakkenes en Marloes van den Brink

Tour
  • Golfsupport