Deze Week in Golf: Gelukkig Nieuwjaar

Van Driel start nieuwe seizoen in Zuid-Afrika … Van Meijel naar Australië … Van Dam besluit golfjaar 2023 in Spanje

Houghton Golfclub

DP World Tour
Kampioenschap:
Joburg Open
Data: 23 – 26 november 2023
Baan: Houghton Golfclub, Johannesburg, Gauteng (Z-A)
Lengte: 6.609 meter
Prijzengeld: € 1.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 6.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00 – 16.00 uur. Zaterdag van 11.00 – 15.30 uur. Zondag van 10.00 – 15.00 uur.
Goede spelers: Thriston Lawrence, Ockie Strydom, Adrian Otaegui, Adri Arnaus, Dan Bradbury, Charl Schwartzel, Christiaan Bezuidenhout, Branden Grace, Zander Lombard en Romain Langasque
Nederlanders: Darius van Driel (60ste twaalf maanden geleden)
Winnaar in seizoen 2023: Dan Bradbury (Eng)
Laatste vijf winnaars: seizoen 2023 – Dan Bradbury (Eng), 2022 – Thriston Lawrence (Z-A), 2021 – Joachim B. Hansen (Den), 2018 – Shunhankar Sharma, 2017 – Darren Fichardt (Z-A). 2016 – Haydn Porteous (Z-A)
Bijzonderheden: Vier dagen na het Tour Championship in Dubai begint het seizoen 2024 met het Australisch PGA – zie onder – en het Joburg Open.
Nog voor de feestdagen telt het nieuwe golfjaar van de DP World Tour liefst vijf wedstrijden, zoals op de nieuwe kalender te zien is.
Darius van Driel is de enige Nederlander in het bepaald niet sterke veld (lees hier het interview met hem). Wil Besseling stond op de reservelijst, maar zijn naam komt daar niet meer op voor.
En dan nog dit (I): Een jaar geleden won debutant Dan Bradbury verrassend. De Engelsman kwam op de een paar jaar geleden stevig verbouwde parkbaan tot een winnend totaal van 21 onder par, drie slagen beter dan de Fin Sami Välimäki.
En dan nog dit (II): De beste twee spelers in het eindklassement van het Joburg Open die nog niet verzekerd zijn van deelname aan The Open '24 mogen in juli aanstaande ook naar Royal Troon. De Royal and Ancient maakte het schema van de Open Qualifying Series bekend en daar staat eveneens het KLM Open op.
En dan nog dit (III): Drie Liv-golfers mogen meedoen omdat de Zuid-Afrikaanse Tour hen geen strobreed in de weg wil leggen: Charl Schwartzel, Branden Grace en Dean Burmester.

Kampioenschap: Fortinet Australisch PGA Championship
Data: 23 – 26 november 2023
Baan: Royal Queensland, Brisbane, Queensland (Aus)
Lengte: 6.524 meter
Prijzengeld: € 1.200.000
Live Scoring: Vanaf woensdag 23.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf van 3.30 – 7.00 uur.
Goede spelers: Adrian Meronk, Cameron Smith, Adam Scott, Robert MacIntyre, Marc Leishman, Min Woo Lee, Joaquin Niemann, Mito Pereira en Alex Fitpatrick
Nederlanders: Lars van Meijel
Winnaar in seizoen 2023: Cameron Smith (Aus)
Laatste vijf winnaars: seizoen 2023 – Cameron Smith (Aus), 2022 – Jed Morgan (Aus); telde niet mee voor DP World Tour, 2020 – Adam Scott (Aus), 2019 – Cameron Smith (Aus), 2018 – Cameron Smith (Aus),
Bijzonderheden: Op Royal Queensland gaat Cameron Smith proberen om de Australische PGA-titel voor de vierde keer in vijf edities te veroveren.
De winnaar van The Open 2022 heeft zijn ziel en zaligheid aan de Saoediërs verkocht en mede daardoor zien we hem alleen nog maar in de Majors en in wedstrijden in eigen land.
Smith, negentiende op de wereldranglijst, won een jaar geleden op dezelfde baan met een score van veertien onder, drie slagen beter dan de rest van het veld.
Er doen overigens nog meer spelers van de LIV Tour mee – in een wanhopige poging om alsnog punten voor de wereldranglijst te veroveren: Marc Leishman, Mito Pereira en Joaquin Niemann.
Lars van Meijel weet dat hij op basis van zijn ranking niet kieskeurig kan zijn en is dus naar Down Under afgereisd.
En dan nog dit: het Australische PGA Kampioenschap heeft een lange historie: de eerste editie vond in 1905 plaats.

PGA Tour
Het nieuwe seizoen begint van 4 – 7 januari op het Hawaiiaanse eiland Maui, dat dit jaar enorm werd getroffen door natuurbranden die veel mensen het leven kostten.~
In het Sentry Tournament of Champions ging de zege afgelopen seizoen naar Jon Rahm. Hij profiteerde op de slotdag van een late ineenstorting van Collin Morikawa en won met een score van 27 onder par.

LPGA Tour
Er zit in 2024 meer geld dan ooit in de pot. In 2021 kon er 70 miljoen worden verdeeld. Komend seizoen bedraagt het officiële prijzengeld ruim 116 miljoen.
De reeks wedstrijden begint van 18 – 21 januari op Lake Nona, in Orlando, met het Hilton Grand Vacations Tournament of Champions.

Ladies European Tour
Het Spaans Open (23 – 26 november) vormt het slot van het seizoen 2023 van de Ladies European Tour.
Het kampioenschap van deze week heeft een prijzengeld van 650 duizend euro en wordt gespeeld op Las Brisas, aan de Costa del Sol (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 10.00 uur Live Scoring).
Dit toernooi wordt alle dagen live uitgezonden door abonneezender Discovery Plus.
Anne van Dam werd afgelopen week knap derde in het Mallorca Open en zij staat ook bij het Spaans Open op de deelnemerslijst.

Tour
  • Golfsupport.nl