Van Driel alweer op pad

Terwijl in Dubai de tribunes van het laatste toernooi van het seizoen nog maar nauwelijks zijn schoongemaakt, begint deze week het nieuwe seizoen alweer. 'Hopelijk kan ik een goede start maken.'

darius van driel

Het is nog geen week geleden dat hij zijn kaart heroverde en aan feestvieren kwam hij sindsdien nauwelijks toe, geeft Van Driel toe terwijl hij op Schiphol alweer klaar zat om het seizoen 2024 in beweging te zetten. 'Natuurlijk heb ik het wel een klein beetje gevierd en ben ik een paar dagen thuisgeweest, maar de realiteit is dat ik inderdaad alweer klaar moet zijn om het nieuwe jaar te beginnen. Drie weken Zuid-Afrika daarna is er wat meer tijd om uit te rusten'.

Voor de jacht op de tourkaart voor 2025 van start gaat, wil hij natuurlijk best nog even terugkijken op 2023 en de ontknoping daarvan op Qualifying School. Een plek waar niemand wil zijn, maar waar hij met goed gevolg doorheen kwam.

'Ik had ook wel een goed gevoel toen ik eenmaal wist dat ik naar Spanje zou moeten. Op een gegeven moment zie je aankomen dat je die top-116 niet meer gaat halen en dat je terug naar School moet. Nee, daar wil je niet zijn, net zo min als dat je eventueel een jaar terug zou moeten naar de Challenge Tour maar het hoeft allemaal niet het einde van de wereld te betekenen. Kijk naar Marcel Siem. Die verloor zijn kaart, speelde op de Challenge Tour maar heeft nu gewoon een kaart voor de PGA Tour op zak. Dan moet je er ook maar niet al te moeilijk over doen als het onverhoopt zo loopt.'

Zover kwam het dus niet voor de Hagenaar die Qualifying School als nummer 4 besloot en daarmee een van de 25 kaarten in de wacht sleepte.

'Ik had van tevoren al een beetje bekeken wat je nodig zou hebben om het te halen. Als je elke dag -3 zou spelen zou dat volgens mijn berekeningen zeker genoeg moeten zijn en dat was het ook. Ik ging met ruime marge naar de laatste dag en wist dat ik zelfs boven par zou kunnen spelen om het toch te halen. Zeker toen ik hoorde dat het niet om de top-20 ging zoals ik eerlijk gezegd dacht maar om de top-25. Geen gekke dingen doen was dus het plan voor die slotdag. Op een gegeven moment, toen die kaart echt wel zeker was, vroeg ik mijn caddie of er eigen nog wat te verdienen viel ook. Dat bleek het geval, de top-5 zou ook nog wat prijzengeld krijgen, dus dat werd toen het doel. Als je je inschrijfgeld terug kan verdienen moet je dat zeker proberen toch?', lacht Van Driel.

Uiteindelijk stapte de Nederlander met de vierde kaart in het vliegtuig en mag hij zich nu opmaken voor een nieuw seizoen. Eentje met iets mindere speelrechten dan het afgelopen seizoen, maar desalniettemin ziet hij het jaar met vertrouwen tegemoet.

'Het afgelopen jaar was het weliswaar net niet voldoende om mijn kaart te behouden, het was ook weer niet zo dat het heel slecht was. Ik had aan het begin wat moeite met mijn materiaal, maar nadat ik in Amerika een nieuwe driver gefit had, was dat geen onderwerp meer maar was het vaak gewoon nét niet goed genoeg. Het had in die zin bijvoorbeeld ook geen zin om uren aan van alles te gaan zitten sleutelen, mijn oefenrondjes speelde ik ruim onder par, alleen kwam het er in de toernooien niet genoeg uit. Dat het nu op Qualifying School wel liep is niet alleen goed omdat ik mijn kaart nu weer heb, het was ook een bewijs dat ik goed genoeg ben om mee te doen om de overwinning op de DP World Tour.'

Meedoen om de overwinning is daarmee één van de doelen voor 2024, naast natuurlijk het veilig stellen van het speelrecht voor 2025.

'Je weet dat je met deze kaart de grote toernooien niet in komt, dat je het juist bij toernooien als deze drie in Zuid-Afrika moet zien te doen. De puntenverdeling is aangepast waardoor je in deze toernooien ook goede zaken kan doen. Ik ben vaak een beetje een slow-starter – ik heb wel eens gezegd dat ik meestal rond de maand mei goed begin te spelen – maar ik hoop zeker dat ik het spel van vorige week mee kan nemen naar de komende wedstrijden om meteen een goede start van het seizoen te maken.'

Tour
  • Golfsupport