Deze Week in Golf: traditionele start op Maui

PGA Tour start nieuwe seizoen in een sfeer van grote onzekerheid … DP World Tour wacht nog een weekje … nieuwe wedstrijdkalender NGF

Kapalua

DP World Tour
Het seizoen 2024 was al in november begonnen met zes wedstrijden op het zuidelijk halfrond. Vijf van die toernooien werden gewonnen door LIV-golfers: Louis Oosthuizen (twee), Dean Burmester (twee) en Joaquin Niemann. Min Woo Lee was de enige uitzondering en hij pakte een bonus van twee ton omdat de Australiër de eerste Swing van de DP World Tour won.
In januari, zo geeft de kalender voor 2024 aan, staat om te beginnen het met 2,5 miljoen gedoteerde Dubai Invitational op het programma: zestig pro’s en zestig amateur-partners doen van 11 – 14 januari mee op de baan van Dubai Creek. Daar werd in 1999 en 2000 de Desert Classic gespeeld.
Nederlanders: normaal gesproken komt alleen Joost Luiten in aanmerking voor deelname. Daan Huizing stond op 1 januari nog 24ste reserve.

Een week later (18 – 21 januari) wordt de met negen miljoen gedoteerde Hero Dubai Desert Classic gespeeld. De verwachting is dat er op de Emirates een mooi veld aan de start verschijnt. Mogelijk doet ook Jon Rahm mee. De naar de LIV Tour overgestapte Spanjaard is van de PGA Tour verbannen, maar heeft in de ogen van de DP World Tour nog niets fout gedaan. Het eerste LIV-toernooi wordt immers pas in februari gespeeld.
Nederlanders: Joost Luiten en Daan Huizing

Er zit in het Ras Al Khaimah Championship op de Al Hamra Golfclub 2,5 miljoen in kas. Het toernooi (25 – 28 januari) is niet bij iedereen even populair.
Nederlanders: Daan Huizing en Joost Luiten kunnen spelen. Dat geldt ook voor Darius van Driel, maar hij heeft al aangegeven dat de baan hem niet ligt.

PGA Tour
Kampioenschap:
The Sentry
Data: 4 – 7 januari 2024
Baan: Plantation Course at Kapalua, Maui, Hawaii (VS)
Par: 73
Lengte: 6.946 meter
Baanrecord: 61 (-12) – Justin Thomas, Jon Rahm en Matt Jones
Toernooirecord: 258 (-34) – Cameron Smith
Prijzengeld: $ 20.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 21.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. In de nacht van d0nderdag op vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag van 0.00 – 4.00 uur. Zaterdag en zondag van 22.00 – 2.00 uur
Mooie namen: Scottie Scheffler, Viktor Hovland, Patrick Cantlay, Xander Schauffele, Max Homa en Matt Fitzpatrick
Op Rory McIlroy en Jon Rahm (de kampioen van 2023) na is iedereen in dit Signature Event van de partij. Dan hebben we het over de winnaars van het afgelopen seizoen en de top-50 van de FedEx Ranking ’23. In totaal komen er 59 spelers aan de start.
Winnaar seizoen 2023: Jon Rahm
Laatste vijf winnaars: 2023 – Jon Rahm, 2022 – Cameron Smith, 2021 – Harris English, 2020 – Justin Thomas, 2019 – Xander Schauffele
Bijzonderheden:
Dit is het eerste van de acht Signature Events. Het zijn kampioenschappen met een klein doch sterk veld, vaak zonder cut en met heel veel prijzengeld.
De PGA Tour blijft in januari eerst nog even in de staat Hawaii: van de 11de tot en met de 14de wordt het Sony Open in Hawaii gespeeld.
Vervolgens is er de ‘sprong’ naar het vasteland voor The American Express (18 – 21) en het Farmers Insurance Open (25 – 28) op Torrey Pines bij San Diego.
Tot en met vorig jaar mochten alleen toernooiwinnaars meedoen aan het Tournament of Champions. Die traditie startte in 1953 op de Desert Inn in Las Vegas met Al Besselink – zijn vader was een Nederlandse immigrant – als winnaar. Hij kreeg de prijs in de vorm van een kruiwagen gevuld met zilveren dollars overhandigd. Het verhaal gaat dat deze levensgenieter vervolgens nagenoeg alles in een van de casino’s in Sin City verspeelde.
Sinds 1999 is de door Ben Crenshaw en Bill Coore ontworpen baan gastheer. Het is een course (foto boven) waarop je moet scoren om te winnen – al kan het er zeker in de middaguren hard waaien. Een deel van de holes is vlak en ligt vlakbij de Stille Oceaan. Maar zijn ook tal van holes uphill en – logischerwijs – downhill.
Vorig jaar leek Collin Morikawa regelrecht op de titel af te stevenen, maar hij stortte in en Jon Rahm zei ‘dankjewel’.
De tekst gaat verder onder de samenvatting

LIV versus de rest
De PGA Tour en LIV Golf sloten op 6 juni van dit jaar een overeenkomst waarin staat de twee partijen voor 2024 een échte overeenkomst zouden moeten sluiten.
Zover is het nog steeds niet. Sterker, de strijd is na de inlijving door LIV van Jon Rahm als werknemer weer opgelaaid.
Men beweert dat de Saoediërs en de Amerikanen er nog steeds uit willen komen. De PGA Tour wil ook een aantal Amerikaanse investeerders.
De kalenders van de PGA Tour, onderafdeling DP World Tour en LIV liggen voor komend jaar al vast.
Wordt onder Saoedische druk alles vloeibaar? Wat als een Viktor Hovland ook overstapt?
Enfin, op Oudejaarsavond maakte de PGA Tour bekend dat de onderhandelingen met Saoedische investeringsfonds PIF, de Amerikaanse investeerders en de DP World Tour worden voortgezet. Over een nieuwe deadline wordt op de website van de PGA Tour niet gerept.

LPGA Tour
Het nieuwe seizoen – zonder Nederlandse inbreng – start van 18 – 21 januari op Lake Nona bij Orlando met het Tournament of Champions, gevolgd door het LPGA Drive On Championship (25 – 28) bij Brandenton, ook in de staat Florida.

Ladies European Tour
Het golfjaar 2024 van dit circuit begint in februari (8 – 11) met het Magical Kenya Ladies Open op een nog bekend te maken baan.
Het Dutch Ladies Open is gepland voor 19 – 21 juli. De Hilversumsche vormt weer het decor.

Challenge Tour
De DP World Tour heeft deze week het schema voor 2024 vrijgegeven.
Het seizoen van de eerste divisie start – dat was al bekend – met vier toernooien in Zuid-Afrika.
Die worden vanaf 1 februari in achtereenvolgens Limpopo, Kaapstad, George en Port Elizabeth gespeeld. Ze maken ook deel uit van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour.
Er worden komend jaar vooralsnog 29 toernooien georganiseerd – maar zoals het er nu naar uitziet niet in Nederland en België.

NGF
Het seizoen 2024 start bijna traditioneel met het NK voor scholenteams. Jaren was initiator Broekpolder de gastheer, maar de scholieren mogen nu naar de Westfriese.
Volledige kalender 2024 (pdf)

EPD Tour
Het golfjaar 2024 vangt eind januari aan met twee toernooien in Egypte.

Alps Tour
Deze derde divisie van het Europese Golf begint pas 20 februari met drie wedstrijden in Egypte.

Tour
  • ProShots