Deze Week in Golf: radiostilte en wat gebeurt er in januari

De DP World Tour, de PGA Tour, de LPGA Tour en de Ladies European Tour hebben de luiken tot januari en soms zelfs februari gesloten. Mogelijk gebeurt er nog wel wat aan de onderhandelingstafel.

sneeuw

DP World Tour

Het seizoen 2024 was al in november begonnen met zes wedstrijden op het zuidelijk halfrond. Vijf van die toernooien werden gewonnen door LIV-golfers: Louis Oosthuizen (twee), Dean Burmester (twee) en Joaquin Niemann. Min Woo Lee was de enige uitzondering en hij pakte een bonus van twee ton omdat de Australiër de eerste Swing van de DP World Tour won.

In januari, zo geeft de kalender voor 2024 aan, staat om te beginnen het met 2,5 miljoen gedoteerde Dubai Invitational op het programma: zestig pro’s en zestig amateur-partners doen van 11 – 14 januari mee op de baan van Dubai Creek. Daar werd in 1999 en 2000 de Desert Classic gespeeld.
Nederlanders: normaal gesproken komt alleen Joost Luiten in aanmerking voor deelname.

Een week later (18 – 21 januari) wordt de met negen miljoen gedoteerde Hero Dubai Desert Classic gespeeld. De verwachting is dat er op de Emirates een mooi veld aan de start verschijnt. Mogelijk doet ook Jon Rahm mee. De naar de LIV Tour overgestapte Spanjaard is van de PGA Tour verbannen, maar heeft in de ogen van de DP World Tour nog niets fout gedaan. Het eerste LIV-toernooi wordt immers pas in februari gespeeld.
Nederlanders: Joost Luiten en Daan Huizing

Er zit in het Ras Al Khaimah Championship op de Al Hamra Golfclub 2,5 miljoen in kas. Het toernooi (25 – 28 januari) is niet bij iedereen even populair.
Nederlanders: Daan Huizing en Joost Luiten kunnen spelen. Dat geldt ook voor Darius van Driel, maar hij heeft al aangegeven dat de baan hem niet ligt.

PGA Tour
Vlak na de feestdagen wordt het seizoen 2024 opgestart. Er zijn volgend jaar 39 toernooien, met het Tour Championship in Atlanta als sluitstuk.
Van 4 – 7 januari wordt het jaar traditioneel geopend met The Sentry, op het Kapalua Resort dat op het deze zomer door natuurbranden getroffen Hawaiiaanse eiland Maui wordt gespeeld.
Dit is het eerste van de acht Signature Events. Het zijn kampioenschappen met een klein doch sterk veld, vaak zonder cut en met heel veel prijzengeld.

De PGA Tour blijft in januari eerst nog even in de staat Hawaii: van de 11de tot en met de 14de wordt het Sony Open in Hawaii gespeeld.
Vervolgens is er de ‘sprong’ naar het vasteland voor The American Express (18 – 21) en het Farmers Insurance Open (25 – 28) op Torrey Pines bij San Diego.

LIV versus de rest
De PGA Tour en LIV Golf sloten op 6 juni van dit jaar een overeenkomst waarin staat de twee partijen voor 2024 een échte overeenkomst zouden moeten sluiten.
Zover is het nog steeds niet.
Sterker, de strijd is na de inlijving door LIV van Jon Rahm als werknemer weer opgelaaid.

Men beweert dat de Saoediërs en de Amerikanen er nog steeds uit willen komen. De PGA Tour wil ook een aantal Amerikaanse investeerders. De kans is reëel dat er wordt besloten om in 2024 verder te praten,
De kalenders van de PGA Tour, onderafdeling DP World Tour en LIV liggen voor komend jaar immers al vast.
Of wordt onder Saoedische druk alles vloeibaar? Wat als een Viktor Hovland ook overstapt?
Vooralsnog is er weer radiostilte. Misschien is dat wel een goed teken, want professioneel golf ontkomt niet aan samenwerking met Saoedi-Arabië.

LPGA Tour
Het nieuwe seizoen – zonder Nederlandse inbreng – start van 18 – 21 januari op Lake Nona bij Orlando met het Tournament of Champions, gevolgd door het LPGA Drive On Championship (25 – 28) bij Brandenton, ook in de staat Florida.

Ladies European Tour
Het golfjaar 2024 van dit circuit begint in februari (8 – 11) met het Magical Kenya Ladies Open op een nog bekend te maken baan.
Het Dutch Ladies Open is gepland voor 19 – 21 juli. De Hilversumsche vormt weer het decor.

Challenge Tour
De DP World Tour heeft deze week het schema voor 2024 vrijgegeven.
Het seizoen van de eerste divisie start – dat was al bekend – met vier toernooien in Zuid-Afrika.
Die worden vanaf 1 februari in achtereenvolgens Limpopo, Kaapstad, George en Port Elizabeth gespeeld. Ze maken ook deel uit van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour.Er worden komend jaar vooralsnog 29 toernooien georganiseerd – maar zoals het er nu naar uitziet niet in Nederland en België.

EPD Tour
Het seizoen 2024 vangt eind januari aan met twee toernooien in Egypte.

Alps Tour
Over de kalender 2024 is nog niets bekend. Er staat althans niets op de website van het circuit.

Tour
  • Golfsupport.nl