Wat je moet weten over dag 4

Shane Lowry verspeelde al een keer een voorsprong van vier slagen in een Major.
Publiek

In het U.S. Open van 2016 op Oakmont, speelde de Ier de laatste ronde in 76 slagen en werd tweede, achter Dustin Johnson.

Shane Lowry kan na Padraig Harrington (2007 en 2008) de tweede Ier worden die The Open wint.

Lowry heeft vier slagen voorsprong op Tommy Fleetwood, zes op JB Holmes en zeven op Justin Rose en Brooks Koepka. Sinds 1900 is dit de 26ste keer dat iemand met vier slagen of meer voorsprong aan de laatste ronde begint. In de vorige 25 gevallen slaagde de leider er 22 keer in om te winnen.

Over de laatste vijftig jaar bekeken, zijn slechts vijf procent van de Majors gewonnen door spelers die na 54 holes zes slagen of meer achterstand hadden.

De laatste speler die een grote voorsprong verloor, was Jean van de Velde. De Fransman begon in 1999 dag 4 op Carnoustie met tien slagen voorsprong op Paul Lawrie. De Ier won in een play-off.

Als er twee of meer spelers gelijk eindigen, dan volgt een minironde van drie holes: 1, 13 en 18. Eventueel natuurlijk gevolgd door sudden death.

Lee Westwood was zaterdag op een gegeven moment gedeeld leider. Na de ronde bleek dat hij acht slagen achterstand op Lowry heeft. Als, als de de 46-jarige Engelsman toch wint, is hij de oudste Open-kampioen sinds Old Tom Morris in 1867.

Brooks Koepka werd dit jaar als tweede, eerste en tweede in de Majors. Eindigt hij op Royal Portrush op het podium, dan is hij de eerste speler in de moderne geschiedenis die in één jaar in alle Majors bij de beste drie eindigt.

Startlijst dag 4

Pinposities dag 4

Course set-up dag 4

Weersverwachting zondagochtend

Laatste nieuws