Deze Week: Anne blijft in Australië

Niet alle topspelers doen in Mexico mee aan World Golf Championship-toernooi … PGA Tour heeft schaduw-wedstrijd … Anne van Dam speelt openingstoernooi Ladies European Tour … Interessante krachtmeting amateurs in Zuid-Afrika
Anne van Dam

World Golf Championship

Toernooi: Mexico Championship
Data: 20 – 23 februari 2020
Baan: Chapultepec Golfclub, Mexico City (Mex)
Lengte: 6.717 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 10.500.000
Punten voor Race to Dubai: 9.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Justin Thomas, Rory McIlroy, Adam Scott, Jon Rahm, Xander Schauffele, Webb Simpson. Tommy Fleetwood, Bryson DeChambeau en Shane Lowry
Nederlanders: Geen
Titelverdediger: Dustin Johnson (VS)
Laatste winnaars: 2019 – Dustin Johnson (VS), 2018 – Phil Mickelson (VS), 2017 – Dustin Johnson (VS), 2016 – Adam Scott (Aus), 2015 – Dustin Johnson (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-1.00 uur. Zaterdag van 18.00-24.00 uur en zondag van 19.00-1.00 uur.
Bijzonderheden: Wedstrijden uit de reeks World Golf Championships zijn speciale gelegenheden voor de topspelers om de krachten met elkaar te meten – en om met een meer dan aardige, gegarandeerde cheque naar huis te gaan.
Het veld bestaat uit 72 spelers en er is geen cut na 36 holes.
Er komen deze week op de parkbaan van de Chapultepec Golfclub, gelegen in de westelijke buitenwijken van Mexico City, tal van goede spelers aan de start, maar er zijn er ook die het kampioenschap links laten liggen: Brooks Koepka, Tiger Woods, Justin Rose, Patrick Cantlay, Jason Day, Tony Finau en de man de in 2018 won, Phil Mickelson.
Eerlijk gezegd zit het Mexico Championship ongunstig verpakt tussen het sterke slot van de West Coast Swing (Genesis Invitational) en de start van de Florida Swing (Honda Classic). En je moet toch ergens een week rust nemen.
De man die twee van de drie edities op Chapultepec won, Dustin Johnson, doet wel mee en hij moet dan ook meteen tot een van de topfavorieten worden gerekend.

Johnson won eveneens – in 2015 – op Doral, de baan bij Miami van de huidige president van de VS. Op die course werd het kampioenschap van 2007 tot en met 2016 gespeeld. Van 1999 tot en met 2006 vond het toernooi in Europa (Spanje, Ierland, Engeland) en op andere Amerikaanse banen dan Doral plaats.
Chapultepec is niet kort, maar de baan ligt op 2.300 meter hoogte en de bal vliegt daardoor een stuk verder. Johnson won vorig jaar met 21 onder, vijf slagen beter dan Rory McIlroy.
Als je naar de statistieken van de top van het klassement in de drie wedstrijden op de Mexicaanse baan kijkt, dan valt het op dat goed spelen van tee tot green de basis is voor een goede score.
En dan nog dit (I): Joost Luiten werd in 2019 – samen met onder anderen Tiger Woods – gedeeld tiende. En de Nederlandse nummer een is nu eenmaal - zie hierboven - goed van tee tot green.
Hij mocht 142 duizend dollar en veel punten voor de jaarranglijst van de Europese Tour mee naar huis nemen. Zijn bescheiden positie op de rankings (100ste op de wereldranglijst en 88ste op de jaarranking van de Europese Tour) is te laag om naar de Mexicaanse hoofdstad af te mogen reizen.
En dan nog dit (II): in 1897 stond de uit Kentucky afkomstige immigrant William Townsend aan de basis van de eerste golfbaan van Mexico, in Pueblo, een buitenwijk van de hoofdstad.
Chapultepec werd in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw geopend. De in Carnoustie geboren Alexander Smith - U.S. Open-kampioen in 1906 en 1910 - was de architect, al is het wel zo dat zijn broer Willie met de aanleg begon.
Willie Smith ging aan de slag in de tijd van de Mexicaanse revolutie. Hij verbleef 's nachts op de baan in de kelder en dat was niet goed voor zijn gezondheid: de Schot stierf voor het werk was voltooid.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Europese Tour

Lars van Meijel, Darius van Driel en Johannes Veerman mogen eveneens afslaan in het sultanaat aan de zuidoostkust van het Arabisch schiereiland. De kans dat ook Wil Besseling mee kan doen, is vrij groot. De Noord-Hollander is nu derde reserve.
Kalender 2020 Europese Tour


PGA Tour

Het Amerikaanse circuit is sterk en breed genoeg om tijdens een van de World Golf Championships een goed ‘schaduwtoernooi’ te organiseren: het met drie miljoen dollar gedoteerde Puerto Rico Championship, dat van 20 – 23 februari wordt gespeeld op de Coco Beach Golf & CC. Een paar goede Europeanen staan op de deelnemerslijst: Lucas Bjerregaard en Viktor Hovland.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Door de uitbraak van het Covid-19 virus in China zijn niet alleen op de Europese Tour wedstrijden in Azië afgelast, maar ook op de LPGA Tour. Het eerstvolgende toernooi is nu de Founders Cup, die van 19 – 22 maart in Arizona wordt gespeeld.
Meer bijzonderheden via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het circuit maakte onlangs het schema voor 2020 bekend: 24 toernooien – inclusief het Dutch Open op de Rosendaelsche ( 2 – 5 juli) – met een totaal prijzengeld van achttien miljoen euro. Dat alles door een samenwerking met de Europese Tour (mannen) en de LPGA Tour.
Het eerste toernooi wordt van 20 – 23 februari in Australië gespeeld: de Geoff King Motors Australian Ladies Classic.
Gastheer is het Bonville Golf Resort in New South Wales, halverwege Brisbane en Sydney.
Er zit 240 duizend euro in de prijzenpot en Anne van Dam staat op de lijst met deelnemers. Zij heeft deze maand Down Under twee toernooien van de LPGA Tour gespeeld: ze was 20ste in het Vic Open en 41ste in het Australisch Open.
Meer informatie en vanaf woensdag 23.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Na drie toernooi in Zuid-Afrika is er een gedwongen pauze tot 7 mei (!), de dag dat het Praag Challenge Open begint.
Volledige kalender seizoen 2020


Pro Golf Tour

Het met dertig mille gedoteerde Open Casa Green Golf wordt van 18 – 20 februari op de Casa Green Golfclub bij het Marokkaanse Casablanca gespeeld.
Meer informatie en vanaf dinsdag scoring via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Het seizoen 2020 begint deze week (18 – 20 februari) in Egypte. Op de Soknha Golfclub in Suez wordt het Ein Bay Open gespeeld.
Meer informatie en vanaf dinsdag scoring via website Alps Tour


Oranje Amateurs

Van 18 – 21 februari doen de Koen Kouwenaar, Dario Antonisse, Nordin van Tilburg, Bob Geurts en Kiet van der Weele op de baan van Royal Johannesburg & Kensington mee aan het Zuid-Afrikaans Amateur, een matchplaykampioenschap.
Meer informatie en scoring via website Zuid-Afrikaanse Golf Associatie

Op het Spaanse PGA de Catalunya doet een meisjesteam op 22 en 23 februari mee aan een Vierlandentoernooi met Rosanne Boere, Fleur van Beek, Britt op den Winkel en Carmen Gonzalez. Coaches zijn Mette Hageman en Tim Nijenhuis.

Laatste nieuws