Golfgeschiedenis

Het Nederlands Golf Museum is een must voor de golfer die interesse heeft voor de (Nederlandse) golfgeschiedenis.

Ik zal het maar toegeven...ik heb ooit mijn starttijd gemist omdat ik te lang in een clubhuis was blijven hangen. Niet omdat ik nog aan mijn uitsmijter zat, maar omdat ik de tijd vergat terwijl ik rondlummelde langs de overvolle muren van het clubhuis waar de historie vanaf spatte. En nee, dat was niet in Nederland. Al zou dat tegenwoordig zomaar kunnen.

Je kan in Engeland bijna geen clubhuis betreden zonder dat je er bij herhaling op wordt gewezen dat de club al even bestaat, dat er zich bijzondere dingen af hebben gespeeld, en dat de bewijzen daarvan met liefde worden gedeeld. Muren vol traditionele clubs, oude ballen, vergeelde foto's en andere herinneringen dwingen je (dwingen me...) om nog even rond te blijven hangen. Zoveel plaatjes te bekijken, zoveel informatiebordjes te lezen.

De ultieme plek om je onder te dompelen in golfhistorie ligt natuurlijk achter het clubhuis van de Old Course in St. Andrews. Hoewel het plaatsje zelf al een soort openluchtmuseum is voor golfbedevaartgangers – bezoek het graf van Young Tom Morris, sta stil bij het huis van Old Tom, vergaap je aan alle golfmemorabilia in de pub van het Dunvegan Hotel – is het golfmuseum ongeëvenaard. Trek gerust een uurtje (of wat) extra uit voor of na je ronde, als je in tientallen vitrines de golfgeschiedenis aan je voorbij ziet trekken.

Een paar jaar geleden was er de fraaie tentoonstelling over de geschiedenis van de golfsport in het Mauritshuis, maar over het algemeen is het in Nederlandse clubhuizen wat karig gesteld. Zijn we niet zo trots op ons verleden? Speelt de vaak relatieve jonge leeftijd de clubs parten waardoor er nu eenmaal minder historie is om trots uit te dragen? Of hebben we in het verleden de spullen niet zorgvuldig genoeg bewaard? Hoe dan ook: veel verder dan een enkele foto' en oude winnaarsborden komen ook de oudere clubs niet, al zijn er natuurlijk uitzonderingen.

Een van die uitzonderingen ligt sinds een jaartje in het Limburgse Afferden. Niet dat golfbaan Bleijenbeek nu zo oud is maar je kan je er wel degelijk volledig onderdompelen in de geschiedenis van de sport nu twee zalen van het grote clubhuis zijn ingericht voor het Nederlands Golf Museum. Oude clubs, ballen, foto's, een rijk gevulde bibliotheek, bruiklenen van particulieren, al dan niet met Nederlandse invalshoek.

Uren dwalen lukt er misschien nog niet, ik moest toch echt op een holletje naar de eerste tee.

Weer bijna mijn starttijd gemist...

(Het Nederlands golfmuseum is gevestigd in het clubhuis van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. Meer informatie over openingstijden, collectie en toegangsprijzen is te vinden op de website van het Nederlands Golf Museum.)