Martijn Paehlig

Meer positieve tests in Amerika slecht nieuws voor Europese Tour?

Het leek allemaal zo goed uitgedacht. Met de juiste maatregelen zou de PGA Tour veilig van start kunnen, maar na twee weken zijn in elk geval drie betrokkenen positief getest en ligt het circuit onder een vergrootglas.

Martijn Paehlig

Nee, het is (nog) niet zo erg als bij het tennistoernooi van Djokovic, waar het aantal besmettingen maar blijft toenemen, waaronder de gastheer zelf, maar ondanks alle maatregelen gaat het ook op de PGA Tour verontrustend hard en is de vraag hoe veilig topgolf in deze opzet nu werkelijk is in tijden van een pandemie, gerechtvaardigd. En het gaat ook echt niet lang duren voor de vraag wat dit betekent voor de herstart van de Europese Tour ook gesteld wordt.

Eerst was er Nick Watney, die – na al een ronde gespeeld te hebben én een negatieve test – alsnog in zelfquarantaine moest. Goed, vervelend, maar kan gebeuren, en zie je wel dat we heel goed testen? Dat bleek een paar dagen later opnieuw, toen Cameron Champ in aanloop naar het volgende toernooi positief testte. Net als Watney had Champ geen klachten, voelde hij zich goed, en had hij geen enkele reden om aan te nemen dat hij – en wie weet sinds wanneer – hij besmet was. En nauwelijks 24 uur na die uitslag, liet Graeme McDowell dat hij zich waarschijnlijk ook terug ging trekken. Niet omdat hij op dat moment (…) positief was, maar omdat bij zijn caddie covid-19 was vastgesteld. Later op de dag trok Brooks Koepka zich om precies dezelfde reden terug. 'Ik speel niet deze week omdat ik geen enkel risico wil nemen. We kunnen alleen doorspelen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt', liet de voormalig nummer 1 van de wereld woensdag weten als uitleg op zijn WD voor deze week.

De vraag hoe lang dit nog goed kan gaan, is reëel. Waar Justin Thomas afgelopen week al verbaasd en geïrriteerd constateerde dat het rond de baan wel leek of er van geen virus sprake was ('it looks like a zoo out there') blijkt de beloofde bubbel in de praktijk zo lek als een mandje. Natuurlijk is dat zorgelijk. Natuurlijk moet er gekeken worden hoe voorkomen kan worden dat er dagelijks of wekelijks nieuwe gevallen gemeld worden. Natuurlijk gaat de vraag of de PGA Tour niet te vroeg gestart is, komen. En natuurlijk gaat de vraag hoe dat in Europa zal gaan, óók komen.

Over twee weken hervat de Europese Tour het seizoen, met onder meer Joost Luiten in het veld in Oostenrijk, niet lang daarna gevolgd door de UK Swing.

Europa is geen Amerika en de maatregelen die in het tientallen pagina's dikke spelersdocument worden aangekondigd, zijn strenger en lijken daarmee bij voorbaat doeltreffender, maar ook daar zal vermoedelijk blijken dat het virus een gat in de verdediging gaat vinden. Dat kán bijna niet anders. Het zou naïef zijn te denken dat het hier anders gaat.

Golf is en blijft een sport die je met inachtneming van alle maatregelen veilig kan spelen, maar geldt dat ook voor internationaal topgolf? Na twee toernooien is die vraag zeker niet met een volmondig ja te beantwoorden.

(Tourcommissioner Jay Monahan houdt woensdagmiddag twee uur lokale tijd een persconferentie over de huidige situatie. Daarover later meer op golfersmagazine.nl)

McDowell niet, maar zijn caddie wel positief getest.
Misschien ook voor jou:
Vraag het Joost
Columns
  • Golfsupport / Istock