Wéér een win, wéér een blog

Ook bij de vierde zege een winnaarsblog voor Anne van Dam. Al loopt deze traditie gevaar...

anne van dam

Ik stop ermee. Echt. Ik kan wel aan de gang blijven om na elke zege een blog te schrijven. Met dit tempo is dat gewoon niet bij te benen...misschien nog eentje dan?

Tigeresk. Is dat een woord? Het kwam in elk geval in me op toen ik voor het verslag van de laatste ronde van de ActewAGL Canberra Classic de stats van Anne van Dam er nog eens op nasloeg – je wil dingen tenslotte zeker weten voor je ze opschrijft. Dat ze in korte tijd drie toernooien op haar naam schreef, wist ik ook zonder controleren wel, maar dat het in een spanne van slechts vijf toernooien gebeurde verbaasde me desondanks toch een beetje. Je wéét het, maar toch kijk je er van op wat voor powerhouse Van Dam in korte tijd is geworden. Als je in elk toernooi waarin je start meedoet om de overwinning - en deze dan ook nog in drie van de vijf keer pakt - dan is het Tigeresk in elk geval verklaard.

Over haar talent was iedereen het de afgelopen jaren wel eens, over haar enorme potentie ook, maar het laatste half jaar is er toch wat veranderd. Niet zozeer haar swing, hoewel die nóg beter bleek te kunnen, maar vooral haar vermogen om wedstrijden naar haar hand te zetten. Winnen moet je leren, hoor je vaak zeggen. Kunnen we stellen dat Anne de cursus 'winnen doe je zo' met succes doorlopen heeft?  

Na haar eerste zege in het najaar van 2016 moest ze even geduld hebben, maar nu lijkt het hek van de dam (daar moet ik toch ooit wat mee in een kop...). Op haar palmares staan nu overwinningen in het Xiamen Open, het Estralla Damm Open, het Andalucian Open en nu dus het ActewAGL Canberra Classic. Op de Order of Merit staat ze inmiddels alweer tweede, op de ranglijst voor een plek in het Europese Solheim Cup team staat ze zelfs eerste, en haar plek in de top-100 van de wereld lijkt voor de komende jaren zeker gesteld.

Anne van Dam verdiende het afgelopen najaar haar kaart voor de LPGA, en hoewel de Ladies European Tour het opkomende fenomeen gaat missen, beseffen zij ook dat het voor de Nederlandse tijd is haar vleugels verder uit te slaan. Van Dam is klaar voor een volgende uitdaging en die ligt aan de andere kant van de oceaan.

Haar collega's kunnen niet genoeg veren in haar tooi stoppen, de media raken niet uitgepraat over haar swing, en ik? Ik tel de dagen af dat ze haar volgende toernooi wint. Als die op de LPGA is beloof ik dat er nog voor het ontbijt een volgend winnaarsblog geschreven is.