Masters: Niet iedereen binnen; DeChambeau leidt

Na de regen kwam zonneschijn en ronde 1 van The Masters werd grotendeels voltooid … Vrijdag komen 27 spelers vroeg terug om de ronde af te maken … Bryson DeChambeau leidt na een flitsende 65.

Bryson DeChambeau

Kalm en berekend
Bryson DeChambeau, 30-jarige winnaar van het U.S. Open 2020 en nu een van de bepalende spelers in de LIV Golf League maakte acht birdies, waarvan vijf op zijn laatste zeven holes.
DeChambeau was bij het stilleggen van het spel tegen 2.00 uur Nederlandse tijd de nummer 2 qua strokes gained vanaf de tee, de nummer tien met approaches en de nummer een op de greens.
In zeven voorgaande Masters eindigde hij nooit beter dan 21ste – als amateur. Met pogingen om Augusta National met kracht (‘Het is een par-67 baan voor mij’) te bedwongen had DeChambeau nooit succes. Als pro was een 29ste plaats in 2019 zijn veste resultaat en in 2022 en 2023 miste hij de cut.
In de LIV Golf League won Bryson DeChambeau vorig jaar twee keer en bij een van die zeges – op The Greenbrier – liet hij een 58 noteren.
Het was donderdag opvallend hoe kalm en berekend hij speelde. ‘Je kunt hier vanaf de tee niet alleen bombs slaan’, zei hij na zijn ronde. ‘Je moet de bal naar de juiste plekken van de fairway slaan.’

Geprinte ijzers
Bryson DeChambeau speelt deze week met speciaal ontworpen ijzers, die in China uit een 3D-printer rolden en pas maandag door de USGA werden goedgekeurd. De leider na dag 1 had er tot donderdag alleen mee geoefend.
Ze zijn niet door Cobra - al jaren zijn leverancier - ontworpen of gefabriceerd maar door het kleine en onbekende Avoda. Het idee voor de ijzers kwam van de coach van DeChambeau, Mike Schy. Lees hier een stuk van het Amerikaanse Golfweek.

Scheffler sterk
De man die ooit de Mad Professor werd genoemd, maar die in de baan een stuk kalmer en realistischer is geworden (zie deze fraaie column op de site van The Golf Channel), heeft een slag voorsprong op Scottie Scheffler.
De nummer een van de wereld speelde Augusta National ondanks de wind met bijna chirurgische precisie en maakte zes birdies voor een 66.
Als Scheffler wint dan is hij voor de tweede keer in drie jaar de beste. Zoals gebruikelijk was Scheffler donderdag goed vanaf de tee en met zijn approches. Ook zijn korte spel was sterk: tweede strokes gained. Op de greens was de Texaan qua strokes gained 29ste.

De rest
Nog negen groepen gaan vanaf 14.00 uur onze tijd de tweede ronde afmaken. Van de 27 spelers staan Nicolai Højgaard (-5 na 15), Max Homa (-4 na 13) en Tyrrell Hatton (-3 na 14) er het beste voor.
Tiger Woods is -1 na 13 en staat vooralsnog zeventiende. Rory McIlroy miste goede kansen op birdie op 15 en 16 en maakte bogey op 17. De man die deze week de Career Grand Slam kan winnen, bracht een 71 binnen.
Titelverdediger Jon Rahm is na een 73 vooralsnog 43ste.

Live scoring
Stand en vanaf 14.00 uur scoring via Masters.com

Ziggo om 14.00 uur in de lucht
Ziggo Sport Golf brengt het restant van ronde 1 van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur live op het scherm en vervolgt dan met een aantal selected groups, waaronder die van Woods. Van 21.00 tot ongeveer 2.00 uur is er het ‘algemene ‘ liveverslag van de tweede ronde, die waarschijnlijk pas zaterdag kan worden afgemaakt.

Opmerkelijke rentree
Danny Willett – winnaar in 2016 – speelde in september 2023 voor het laatst. Daarna werd zijn schouder gerepareerd en de verwachting was dat de Engelsman zeker een jaar uit de roulatie zou zijn. Maar na een goede ronde afgelopen zondag met een goede vriend besloot hij het er toch op te wagen. Of het een kwestie van een ‘laag verwachtingspatroon’ was, zal nog moeten blijken, maar hij liet wel een knappe 68 noteren.
Opvallend was dat Willett na afloop zei dat er een kans is dat hij na The Masters toch weer zes maanden aan de kant blijft.

Het weer
Vrijdagochtend iets koeler en minder vochtige omstandigheden; overwegend zonnig en maxima rond de 20 graden. De hele dag blijft de wind uit het westen waaien: 4 – 5 Beaufort met vlagen windkracht 6. De temperatuur loopt op naar ongeveer 23 graden.

Tour
  • Golffile.ie