Hoeveel levens heeft Tiger Woods nog? (I)

Tiger Woods hoopt nog steeds het Major-record van Jack Nicklaus te evenaren. Hij heeft alles tegen, maar met Woods weet je het nooit. The Masters is en blijft voor hem de beste kans om weer een Major te winnen. Wordt het de week van de wederopstanding of beleven we de zwanenzang van een icoon? Deel 1 van een profiel door Jan Kees van der Velden.

tiger woods

De eerste hole van Augusta National is een 425 meter lange par-4, met een dertig meter lange bunker rechts en een teeshot dat uphill is. Vanaf de bunker is het zo’n 125 meter naar de voorkant van een dertig meter diepe green die, zoals het in de baangids van de club staat, om een precieze approach vraagt. Lukt dat niet, dan wacht de speler een lastige up-and-down óf een moeilijke 2-putt.

Tea Olive, zoals de hole officieel heet, maakt regelmatig slachtoffers ‒ het was op deze hole dat Ernie Els in 2016 een vijfvoudige bogey liet noteren ‒ en met een par mag je in je handjes knijpen. In 96 ronden maakte Tiger Eldrick Woods hier slechts acht birdies, maar ook 24 bogeys. Met een gemiddelde score van 4,19 heeft de eerste hole voor hem stroke index 3.

Crash

Als Woods op 11 april aanstaande aan zijn 26ste Masters begint, dan is dat op zich al opmerkelijk. Na talloze blessures en operaties is hij dé bionische man in golf. En dan zijn er nog zijn huwelijksperikelen uit 2009, zijn verslaving aan pijnstillers en – sst – waarschijnlijk seks. Plus een vreselijke crash met een auto van de titelsponsor van ‘zijn’ toernooi, het Genesis Invitational. Op 23 februari 2021, twaalf uur nadat hij winnaar Max Homa de trofee van het toernooi had overhandigd, raakte Woods in Rolling Hills Estates, aan de zuidwestelijke rand van Los Angeles, met een Genesis GV80 van de weg. De SUV raakte de middenberm, vervolgens een boom en sloeg meerdere keren over de kop. Woods brak zijn been op meerdere plaatsen en er waren tal van andere verwondingen.

Hij was op weg naar filmopnamen voor een documentaire voor Discovery en Golf Digest. De plaatselijke sheriff, Alex Villanueva, verklaarde later dat de voornaamste reden van het ongeluk te hard rijden was. De maximumsnelheid ter plaatse was zeventig kilometer. Woods, zo bleek uit de gegevens in de databox van de auto, reed ongeveer 135 kilometer per uur ‒ en dat op een bochtige weg in een heuvelachtige omgeving – en raakte de boom met een snelheid van 120 kilometer per uur.

Of Woods onder invloed van alcohol of drugs was? De politie heeft het afgenomen bloed nooit onderzocht.

Eind december 2020 had Woods de zoveelste rugoperatie ondergaan en tijdens het Genesis Invitational vertelde hij in een interview met CBS-commentator Jim Nantz dat er geen tijdschema voor een terugkeer op de tour was en dat hij nog niet was begonnen met oefenen.

Wedstrijdritme

Sinds het auto-ongeluk in februari 2021 heeft Woods tot eind december 2023 zes echte toernooien gespeeld. Dat is inclusief zijn eigen officieuze Hero World Challenge in de Bahama’s.

Ruim dertien maanden na het ongeluk werd hij 47ste in The Masters met rondes 71-74-78-78. Met 69-74 haalde hij de cut in het PGA Championship, maar op Southern Hills trok hij zich na een derde ronde in 79 slagen terug.

In het 150ste Open op de Old Course – waar hij twee keer won – miste hij met 78-75 de cut op negen slagen. Iedereen, ook hijzelf, vroeg zich af of dit de laatste keer was dat we hem in een Open op St Andrews in actie hadden gezien of dat dit überhaupt zijn laatste deelname aan het oudste Major was geweest.

Pas in februari 2023 maakte Woods zijn return – in het Genesis Invitational. Hij speelde bij vlagen als bijna vanouds (69 op dag 1 en 67 op zaterdag), maar werd toch slechts 45ste. In The Masters van 2023 haalde hij de cut, maar trok zich voor de derde ronde terug.

Een nieuwe operatie, aan de rechterenkel, hield Woods opnieuw aan de kant. Tot december, toen hij een achttiende plaats in zijn Hero World Challenge behaalde, op twintig slagen van winnaar Scottie Scheffler.

Lees morgen deel 2 van het profiel dat Jan Kees van der Velden voor Golfers Magazine 2 schreef.

Tour
  • Golffile. ProShots